Peć Mlini

Izvor: Wikipedija
Rijeka Tihaljina u Peć Mlinima

Peć Mlini je zaselak u Općini Grude, BiH. Smješten je uz izvor rijeke ponornice Tihaljine. Rijeka izvire iz pećine podno 150 m visokih crvenkastih vapnenačkih stijena (Cvitanjskih stina) i teče niz manje slapove i brzace. Peć Mlini su prekrasno izletničko odredište. Od izvora Tihaljine nizvodno nekada je radilo 7 vodenica, mlinica pa je po tome naselje dobilo i ime. Tu se nalazi još izvora: Bartulovo vrilo, Jurića vrilo, Rašića vrilo, Modro oko, Nenač, a također i nekoliko manjih potoka: Jakšenica, Nezdravica i Dunaj.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Šire područje Peć Mlina prema povijesnim saznanjima bilo je naseljeno od najstarijih vremena – prapovijesti, rimskog perioda, kasne antike i srednjeg vijeka sve do našeg vremena. Iznad izvora nalazi se značajno arheološko nalazište Ravlića pećina. Poslužila je i kasnije jer su je u 18. i 19. stoljeću koristili hajduci toga kraja.

Hidroelektrana[uredi | uredi kôd]

U Peć Mlinima se nalazi Hidroelektrana Peć Mlini. Ona koristi vode rijeke Vrljike koja u Peć Mlinima izvire kao Tihaljina i prirodnu visinsku razliku od 115 metara između predjela Nuga u Imotsko-bekijskom polju i strojarnica koje se nalaze u podnožju brda Petnik.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Međugorje mala enciklopedija, ur. Ljubica Benović, Euterpa, Drinovci 2009,
  2. https://www.eihp.hr/hrvatski/detaljnije.php?Tip=vijest&id=67Arhivirana inačica izvorne stranice od 3. rujna 2014. (Wayback Machine)