Peščenica - Žitnjak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gradska četvrt
Peščenica - Žitnjak

Map of Peščenica-Žitnjak District (Zagreb).svg
Položaj gradske četvrti Peščenica - Žitnjak na zemljovidu grada Zagreba

Površina: 35.26 km²
Stanovništvo: 56 487 stan. (2011.)
Gustoća stanovništva: 1602,01 stan./km²

Peščenica-Žitnjak je gradska četvrt u samoupravnom ustrojstvu Grada Zagreba. Osnovana je Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999. čime su dvije, do tada odvojene gradske općine (Peščenica i Žitnjak), integrirane u jedinstvenu gradsku četvrt. Prema cenzusu iz 2011. površina je četvrti 35,26 km2, dok je broj stanovnika 56 487. Četvrt obuhvaća jugoistočni dio grada, a sklopu četvrti je i samostalno naselje Ivanja Reka. Sjeverni dio (Peščenica) omeđen je Heinzelovom ulicom, na sjever do Zvonimirove ulice. Južni dio je istočno od Držićeve avenije, južno od Slavonske avenije a sjeverno od Save. Peščenica je tradicionalni dio grada. Žitnjak se nalazi na krajnjem istočnom dijelu grada.

Župna crkva Blaženog Augustina Kažotića na križanju Ulice grada Vukovara i Ivanićgradske

Četvrt obuhvaća urbanu zonu koja se nastavlja na istočni dio Donjeg grada, kao i naselja Volovčica, Borongaj, Ferenščica, Borovje i Folnegovićevo naselje. Uz njih se nalaze i poluurbana naselja kao što su Kozari Bok, Kozari Putevi, Vukomerec, itd.

Zagrebačka džamija u Borovju

U četvrti se nalazi i zagrebačka džamija i Islamski centar (Borovje) te brojni industrijski pogoni. Nalazi se i popularan trgovački centar City Center One East.

Žitnjak – susjedno dobro kraj Petruševca. Nekad je Sava tekla sjevernije od Petruševca i Filipovca pa je ovo dobro bilo na strani Turopolja. Isprva se kraj zvao Filipovac, po Filipu, sinu Dobšinom. Ne zna se kad se pojavio oronim Žitnjak.


Vijeće gradske četvrti Peščenica-Žitnjak[uredi VE | uredi]

Nakon lokalnih izbora 2013. vijeće je konstituirano 26. lipnja 2013. Vijeće ima 19 članova. Trenutni predsjednik je Dragan Vučić (SDP).

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]