Pederastija

Izvor: Wikipedija
Scena pederastije na starogrčkom porculanu, Muzej ASMO, Oxford

Pederastija (iz starogrč. παις, παιδος i starogrč. ἐραστής) je naziv za intimni homoseksualni odnos između odrasle muške osobe i adolescenta dječaka koji nisu u međusobnoj srodnosti. Riječ potječe iz starogrčkog jezika i znači ljubav prema dječacima,[1] a nastala je od grčkog παῖς (pais) "dijete, dječak " i ἐραστής (erastes) "ljubavnik".

Tijekom povijesti, pederastija je postojala u mnogim kulturama. Status pederastije promijenjen je tijekom povijesti, od pozitivnog u kasnoj starogrčkoj[2][3] i rimskoj kulturi,[4] do krajnje negativnog u novoj judeo-kršćanskoj kulturi,[5] i danas se smatra spolnim zlostavljanjem i kaznenim djelom. U europskoj povijesti najpoznatija manifestacija pederastije je ona iz grčke kulture, koja je svoj vrhunac doživjela u 6. stoljeću pr. Kr. Grčka pederastija bila je predmet više filozofskih debata.

Danas je zakonski status pederastije u mnogim zemljama određen time je li dječak u dobi koje je po zakonu te zemlje dob kad osoba može samostalno odlučivati. Ako dječak nije u toj dobi, onda se pederastija smatra protuzakonitom i tretira se kao spolno zlostavljanje djece.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pederastija u Proleksis enciklopediji, pristupljeno 26. siječnja 2014.
  2. C.D.C. Reeve, Plato on Love: Lysis, Symposium, Phaedrus, Alcibiades with Selections from "Republic" and "Laws" (Hackett, 2006), p. xxi
  3. Nigel Blake et al., Education in an Age of Nihilism (Routledge, 2000), str. 183.
  4. Craig A. Williams, Roman Homosexuality (Oxford University press, 2009.) drugo izdanje, str. 85.
  5. Martti Nissinen, Homoeroticism in the Biblical World: A Historical Perspective, translated by Kirsi Stjerna (Augsburg Fortress, 1998., 2004.), str. 57.