Pekinško sveučilište kineske medicine

Izvor: Wikipedija

Pekinško sveučilište kineske medicine (na kineskom: 北京中医药大学) je sveučilište u Pekingu, Kina. Oformljeno 1956. ovo sveučilište je jedno od najstarijih i najcjenjenijih visokoobrazovnih institucija tradicionalne kineske medicine kako u Kini tako i u svijetu. Svrstava se u tzv. Projekt 211[1] kojim kineska vlada direktno podstiče razvoj najznačajnijih sveučilišta iz svake oblasti.

31. srpnja 2000. ujedinjenjem nekadašnjeg Pekinškog sveučilišta kineske medicine i dotadašnjeg Pekinškog koledža kineske ortopedije, traumatologije i akupunkture nastalo je današnje Pekinško sveučilište kineske medicine[1] i odmah se svrstalo među prioritetna sveučilišta pod direktnim nadzorom Kineskog ministarstva za obrazovanje. U Kini koriste naziv jedno od sveučilišta s disciplinama dvostruke prve klase.[2]

Svi ti nazivi su dio plana kineske vlade da sistematski sprovede razvoj visokoobrazovnih institucija i da, u oblasti zdravstva, izađe u susret sve većoj potražnji za strušnjacima kineske medicine. Posljednjih godina, Sveučilište se ustanovilo kao neprikosnoveni lider u oblasti obrazovanja, znanstvenog istraživanja i tretmana kineskom medicinom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b 学校简介_北京中医药大学. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. lipnja 2020. Pristupljeno 18. lipnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. 教育部 财政部 国家发展改革委关于公布世界一流大学和一流学科建设高校及建设学科名单的通知 - 中华人民共和国教育部政府门户网站. Pristupljeno 18. lipnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]