Peridot

Izvor: Wikipedija
Peridot.

Peridot je transparentni olivin. Koristi ga se kao drago kamenje. Olivin je silikatni mineral koji sadrži magnezij, željezo, silicij i kisik. Formula je (Mg, Fe)2SiO4. Peridot je varijacija olivina bogata magnezijem (forsterit) pa mu se formula primiče Mg2SiO4.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Jedan je od malog broja dragulja koji se pojavljuju samo u jednoj boji, maslinastozelenoj. Intenzitet zelene ovosi o količini željeza koji je u kristalnoj strukturi, pa boja može varirati od žute preko maslinaste do smećkasto zelene. Najviše se cijeni tamnomaslinastozeleni peridoti.

Geološka nalazišta[uredi | uredi kôd]

Olivin je uobičajeni mineral u mafitnim i ultarmafitnim stijenama. Zbog toga je čest u lavama i u peridotitnim ksenolitima Zemljina plašta koje magma nosi k površini. Peridoti koji su dovoljno kvalitetni da bi bili dragi kameni pojavljuju se samo u malom dijelu ovih i vrlo je rijedak, iako je olivin materijal kojeg ima u izobilju. Peridot također nalazimo u meteoritima. Nađeni su u pallasitnim meteoritima.

Peridot se vadi u Egiptu, SAD-u (Arkansas, Arizona u rezervatu San Carlos, Havaji, Nevada i Novi Meksiko u maarskom vulkanskom grotlu Kilbourne Hole), Australiji, Brazilu, Kini, Keniji, Meksiku, Mjanmaru (Burmi), Norveškoj, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Šri Lanci i Tanzaniji.

Galerija slika[uredi | uredi kôd]

Vanjske pozvenice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Peridot