Petar II. Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Petar II. Aleksandrijski
Petros
Pravo ime grč. Πέτρος Β΄
Početak pontifikata 373. AD (89. A.M.
Kraj pontifikata 12. veljače 381. AD (20. dana mjeseca amshira 97. A.M.[1] - godina prema koptskom računanju vremena))
Prethodnik Atanazije I. Aleksandrijski
Nasljednik Timotej I. Aleksandrijski
Rođen kraj 3., početak 4. stoljeća
Kapadocija, današnja Turska
Umro 12. veljače 381. godine (20. dana mjeseca amshira prema koptskom kalendaru)
Aleksandrija, Egipat
Spomendan 12. veljače (20. dana mjeseca amshira prema koptskom kalendaru)
Obnašao je dužnost pape u koptskoj katedrali sv. Marka[2]u Aleksandriji
Portal o kršćanstvu


Papa Petar II. Aleksandrijski bio je 21. papa Aleksandrije i patrijarh svetog Trona sv. Marka od 373. do 381. godine. Bio je učenik sv. Atanazija I. koji ga je odredio za svoga nasljednika prije svoje smrti 373. godine.

Život[uredi | uredi kôd]

Bio je revni protivnik arianizma i pretrpio je mnoge nevolje od sljedbenika Arija koji su ga često pokušavali ubiti, ali ga je nedugo nakon njegova imenovanja za papu, prefekt Paladije, koji je djelovao po zapovijedima rimskog cara Valensa, (car Istočnog rimskog carstva od 364. do 378.godine) odvezao iz grada i na njegovo mjesto postavio Lucija,[3][4] pristašu arijanizma kao biskupa.
Pošto je arijanstvo imalo dosta uvaženih sljedbenika, Petar se osjećao nesigurnim da se vrati u Aleksandriju nego je potražio utočište u Rimu, gdje ga je primio papa Damaz I. (366. – 384. AD) i pružio mu punu podršku u suprotstavljanju arijancima.

Povratak[uredi | uredi kôd]

Tijekom vremena, protivnici arijanaca su znatno ojačali, nakon čega se, 375. godine, Petar vratio u Aleksandriju, gdje je saznao da je Lucije pobjegao radi straha od stanovništva koje nije odobravalo da se njega kao arijanca, postavi da obnaša funkciju patrijarha na svetom Tronu sv. Marka.

Ostavština[uredi | uredi kôd]

Nakon povratka u Aleksandriju, Petar II. je ostao na Tronu pape Aleksandrijskog punih 6 godina od progona, tijekom kojega vremena se snažno odupirao arijancima. Odlazi[5] kada je napunio 8 godina na Tronu sv. Marka. Slavi se u Koptskoj crkvi 12. veljače (20. dana amšira prema koptskom kalendaru[6]). Njegovo ime je ubilježeno u sinaksarionu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Od 30. kolovoza po julijanskom / 12. rujna 2017. godine po gregorijanskom kalendaru, teče 1734. A.M., koptska godina.
    Koptske godine se broje od 284. AD, godine kada je Dioklecijan postao rimski car. Njegova vladavina je obilježena mučenjima i masovnim pogubljenjima kršćana, naročito u Egiptu. Zato je koptska godina označena skraćenicom A. M. (lat.: Anno Martyrum - "U (godini) Mučenika").
    Židovske godine se isto označavaju s A.M., samo što u njihovom kalendaru to znači Anno Mundi - "U (godini) svijeta". Da bi se dobio broj koptske godine, od julijanske godine se oduzima 283 između koptske i julijanske nove godine, odnosno 284, poslije julijanske nove godine.
  2. Koptska katedrala sv. Marka [Koptska katedrala sv. Marka]. sacred-destinations.com (engleski). Pristupljeno 20. ožujka 2018.
  3. Lucije (Aleksandrijski) [Lucije (Aleksandrijski)]. biblicalcyclopedia.com (engleski). Pristupljeno 20. ožujka 2018.
  4. Lucije iz Aleksandrije je bio arijanac, koji je dvaput bio postavljen za aleksandrijskog patrijarha, prvo 363. godine za vrijeme vladavine papa Atanazija I., a drugi put, nedugo nakon ustoličenja Petra II. Aleksandrijskog 373. godine.
  5. Odlazak sv. Petra II [Odlazak sv. Petra II.]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 20. ožujka 2018.
  6. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 18. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Koptske pape Aleksandrije
prethodnik
Atanazije Aleksandrijski
Aleksandrijske pape
373. - 381. AD.
nasljednik
Timotej I. Aleksandrijski