Petrica Kerempuh

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kip Petrice Kerempuha, djelo kipara Vanje Radauša, postavljen 1955. godine na malen trg na kojem se preko dana prodaje cvijeće.

Petrica Kerempuh književni je lik, koji se pojavljuje u više književnih djela, a najpoznatije su "Balade Petrice Kerempuha" hrvatskog književnika Miroslava Krleže. Pučki je prorok i cinični komentator suvremenih zbivanja.[1]

U doslovnom značenju "kerempuh" znači "crijevo, trbuh", a u prenesenom značenju označava lukavog čovjeka, veseljaka, prepredenjaka. Jakob Lovrenčić tiskao je u Varaždinu 1834. knjigu "Petrica Kerempuh iliti čini i življenje človeka prokšenoga", što je prijevod njemačke knjige s doživljajima Tilla Eulenspiegela.[2]

Krleža je objavio "Balade Petrice Kerempuha" u Ljubljani 1936. godine, jedno od amblematskih ostvarenja srednjoeuropske literature 20. stoljeća.[3] Preko lika Petrice Kerempuha opjevao je otpor vjekovnom tlačenju naroda. Petrica Kerempuh je zagorska varijanta flamanskoga Tilla Eulenspigela, pa i mađarskoga Mátyása Garabonciása Diáka (Matijaš Grabancijaš Dijak) kojega je obradio i Tituš Brezovački.

Dragutin Domjanić autor je malo znane marionetne igre "Petrica Kerempuh i spametni osel" u kojoj kritički i satirički opisuje hrvatske intelektualce 1920-ih godina.

Petrica Kerempuh osim kao književni lik zaživio je i u kazalištu.[4] Na zagrebačkoj tržnici Dolac nalazi se skulptura Petrice Kerempuha kipara Vanje Radauša, postavljena 1955. godine. Sjeverno od Dolca je Trg Petrice Kerempuha na kojem se nalazi prodaja cvijeća.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Miroslav Krleža Radićeva ZG.jpg

Miroslav Krleža - autor
"Balada Petrice Kerempuha"

Petrica Kerempuh.JPG

Petričin lik kao dio
spomenika seljačkoj buni
1573. u Gornjoj Stubici

Spomenik seljačkoj buni 1573..JPG

Augustinčićev monumentalni
spomenik seljačkoj buni
s Petricom u podnožju

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.zagreb-touristinfo.hr/brosura/korak_po_korak/brosura%20korak%20po%20korak_HR_web.pdfInačica izvorne stranice arhivirana 28. ožujka 2012. Preuzeto 23. prosinca 2011.
  2. Miroslav Krleža: Balade Petrice Kerempuha, Klasici hrvatske knjževnosti: pjesništvo, Naklada Bulaja, Zagreb 2000.
  3. http://www.lzmk.hr/hr/vijesti-zavoda/iz-medija/510-petrica-kerempuh-prvi-put-u-italiji Preuzeto 23. prosinca 2011.
  4. http://www.tportal.hr/kultura/kazaliste/46572/Petrica-Kerempuh-prosetao-centrom-Zagreba.html Preuzeto 23. prosinca 2011.