Petrica Kerempuh

Izvor: Wikipedija
Kip Petrice Kerempuha, djelo kipara Vanje Radauša, postavljen 1955. godine na malen trg na kojem se preko dana prodaje cvijeće.

Petrica Kerempuh književni je lik, koji se pojavljuje u više književnih djela, a najpoznatije su "Balade Petrice Kerempuha" hrvatskog književnika Miroslava Krleže. Pučki je prorok i cinični komentator suvremenih zbivanja.[1]

U doslovnom značenju "kerempuh" znači "crijevo, trbuh", a u prenesenom značenju označava lukavog čovjeka, veseljaka, prepredenjaka. Jakob Lovrenčić tiskao je u Varaždinu 1834. knjigu "Petrica Kerempuh iliti čini i življenje človeka prokšenoga", što je prijevod njemačke knjige s doživljajima Tilla Eulenspiegela.[2]

Krleža je objavio "Balade Petrice Kerempuha" u Ljubljani 1936. godine, jedno od amblematskih ostvarenja srednjoeuropske literature 20. stoljeća.[3] Preko lika Petrice Kerempuha opjevao je otpor vjekovnom tlačenju naroda. Petrica Kerempuh je zagorska varijanta flamanskoga Tilla Eulenspigela, pa i mađarskoga Mátyása Garabonciása Diáka (Matijaš Grabancijaš Dijak) kojega je obradio i Tituš Brezovački.

Dragutin Domjanić autor je malo znane marionetne igre "Petrica Kerempuh i spametni osel" u kojoj kritički i satirički opisuje hrvatske intelektualce 1920-ih godina.

Petrica Kerempuh osim kao književni lik zaživio je i u kazalištu.[4] Na zagrebačkoj tržnici Dolac nalazi se skulptura Petrice Kerempuha kipara Vanje Radauša, postavljena 1955. godine. Sjeverno od Dolca je Trg Petrice Kerempuha na kojem se nalazi prodaja cvijeća.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Miroslav Krleža - autor
"Balada Petrice Kerempuha"

Petričin lik kao dio
spomenika seljačkoj buni
1573. u Gornjoj Stubici

Augustinčićev monumentalni
spomenik seljačkoj buni
s Petricom u podnožju

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.zagreb-touristinfo.hr/brosura/korak_po_korak/brosura%20korak%20po%20korak_HR_web.pdfArhivirana inačica izvorne stranice od 28. ožujka 2012. (Wayback Machine) Preuzeto 23. prosinca 2011.
  2. Miroslav Krleža: Balade Petrice Kerempuha, Klasici hrvatske knjževnosti: pjesništvo, Naklada Bulaja, Zagreb 2000.
  3. http://www.lzmk.hr/hr/vijesti-zavoda/iz-medija/510-petrica-kerempuh-prvi-put-u-italijiArhivirana inačica izvorne stranice od 10. lipnja 2015. (Wayback Machine) Preuzeto 23. prosinca 2011.
  4. http://www.tportal.hr/kultura/kazaliste/46572/Petrica-Kerempuh-prosetao-centrom-Zagreba.html Preuzeto 23. prosinca 2011.