Petronilla od Aragona

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Kraljica Petronilla
Petronillina oporuka

Petronilla Aragonska (aragonski: Peironela d'Aragón; Huesca, 29. lipnja 1136.Barcelona, 15. listopada 1173.), također poznata kao Petronila ili Petronella, bila je de jure kraljica vladarica Aragonije.

Bila je kći aragonskog kralja Ramira II. Redovnika i njegove žene Agneze.[1] Njeno rođenje je bilo posljedica specifične političke situacije u Aragoniji, nastale nakon smrti Ramirovog brata Alfonsa I. i raspada personalne unije s Navarom. S obzirom na to da Alfonso nije imao nasljednika, Ramiro, koji je dotada služio kao biskup Barbastroa, ishodio je poništenje svećeničkih zavjeta kako bi se mogao oženiti i dobiti dijete.

Samo godinu dana nakon što je Petronilla rođena, odmah je vjenčana za Rajmonda Berenguera IV., barcelonskog grofa;[2] time je stvorena nova personalna unija poznata kao Kruna Aragonije.[3] Brak je konzumiran kada je Petronilla imala 15 godina; svom mužu je rodila četiri sina i kćer. Godine 1164. je Petronilla abdicirala u korist sina Alfonsa.

Djeca[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Infanta doña PETRONILA de Aragón
  2. Brevi Historia Comitum
  3. Antonio Ubieto Arteta (1987), Historia de Aragón: creación y desarrollo de la corona de Aragón (Zaragoza: Anubar), str. 131.
  4. Cawley, Charles, Aragon, Kings & Queens, Foundation for Medieval Genealogy