Petrović Njegoš (crnogorska dinastija)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Petar I. Petrović Njegoš (Sv.Petar Cetinjski)

Petrovići (crnog.ćiril.: Петровићи) vladajuća obitelj Crne Gore od 1696. do 1918. godine.

Povijesne naznake[uredi VE | uredi]

U nacionalnoj povijesti Crnogoraca, Petrovići su četvrta po redu dinastija koja je bila na čelu neovisne države: Vojislavljevići su vladali od konca 10. stoljeća do konca 12.stoljeća, slijede Balšići od sredine 14. stoljeća do dvadesetih godina 15. stoljeća, a crnogorska srednjovjekovna povijest su okončava vladavinom dinastije Crnojevići, od sredine do konca 15. stoljeća.

Do 1851. vladike (mitropoliti) iz obitelji Petrovića su bili državni poglavari i poglavari autokefalne Crnogorske pravoslavne Crkve.

Godine 1852. Crna Gora je, pod vladarima Petrovićima, postala Kneževina Crna Gora a 1910. je proglašena Kraljevina Crna Gora.

Obiteljsko podrijetlo[uredi VE | uredi]

Nema pouzdanih povijesnih činjenica o obiteljskom podrijetlu Petrovića prije vladavine crnogorskog gospodara Ivana Crnojevića.

Prema legendi, njihovo je prvobitno podrijetlo iz okolice Zenice (BiH). Početkom 15.stoljeća, dolaze u Banjane, u Zapadnoj Crnoj Gori i naseljavaju se u podnožju planine Njegoš, odakle i uzimaju ovaj naziv. Sredinom 15. stoljeća trajno su se naselili u Njeguše, kojima daju i ime, u planinskoj oblasti podno planine Lovćen.

Kronologija vladara dinastije Petrović[uredi VE | uredi]

Nakon detroniziranja[uredi VE | uredi]

Vanjske veze[uredi VE | uredi]