Petrovo polje

Koordinate: 43°50′11″N 16°14′06″E / 43.83640733°N 16.23488817°E / 43.83640733; 16.23488817
Izvor: Wikipedija
Petrovo polje kod Miočića.

Petrovo polje okruženo je visokim planinskim masivima, planinom Moseć, planinom Promina i Svilajom.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Poljem protječe rijeka Čikola, kanalizirani potok Mantovac i niz manjih povremenih rijeka vodotoka i melioracijskih kanala.

Grad Drniš smješten je na zapadnom rubu Petrovog polja, između Moseća i Promine, kroz grad protječe rijeka Čikola, a odlikuje se i kulturnim znamenitostima. Područje Petrovog polja rijetko je naseljeno, a gradnja je raštrkana. Naselja uglavnom čine manji zaseoci koji administrativno spadaju pod grad Drniš. Siverić je naselje smješteno u sjeverozapadnom dijelu Petrova polja, a Biočić, Parčić i Miočić naselja su smještena u sjeveroistočnom dijelu Petrova polja. Unutar Petrova polja pojavljuje se i nekoliko industrijskih postrojenja.

Kulturne znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Mauzolej obitelji Meštrović.

Od spomenika se ističu lokalne crkve i mauzolej Ivana Meštrovića u naselju Otavice.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zbog povoljnog položaja i prirodnih pogodnosti za ljudski život Petrovo polje nastavano je još od pradavnih vremena. Nalaza ima od prapovijesti kroz sva kasnija razdoblja. Na području Petrova polja antički povijesni izvori i epigrafski spomenici zabilježili su nazive nekoliko naselja: Promona, Synodion (Sinodij) i Magnum Municipium. Kroz Petrovo polje prolazila je važna magistralna cesta rimske provincije Dalmacije, koja je bila najkraća i najfunkcionalnija veza Salone, administrativnog i kulturnog središta ove provincije, s Panonijom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Petrovo polje