Phaethontidae

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Phaethontidae
Phaethon rubricauda
Phaethon rubricauda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Infrarazred: Neognathae
Red: Phaethontiformes
Porodica: Phaethontidae
Brandt, 1840.
Rod: Phaethon
Vrste
3, vidjeti u tekstu

Phaethontidae, ptice bez hrvatskog naziva ali ponekada zvane tropikovke i tropičarke, su morske ptice iz razreda ptica. Sastoji se od tri vrste:

Opis[uredi | uredi kôd]

Phaethontidae su srednje veličine, 80-110 cm duge, sa rasponom krila od 90-110 cm. Robusne su, ali aerodinamičnog oblika. Imaju dva duga centralna repna pera koja su fleksibilna. Rep je klinastog oblika. Imaju malene noge, karlicu i stopala, i veoma loše hodaju po zemlji. Za razliku od toga, grudni pojas je snažan, a mišići za letenje su krupni i grudna kost je duboko postavljena. Kljun je crvene ili žute boje, ravan, zašiljen, nazubljen i sa nosnicama nalik na proreze. Imaju krupne i tamne oči. Perje je srebrnobijelo, sa tragovima crne boje na leđima i krilima, a neke ptice imaju primjese ružičaste ili zlatne boje. Vodonepropusno je. Ne postoji razlika između mužjaka i ženki, osim što je kod mužjaka unutrašnje repno perje duže.

Ove ptice se hrane ribama i lignjama same ili u malim jatima, nikada u velikim jatima kao galebovi.

Oglašavaju se piskavim kricima.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Phaethontidae se pare kada napune 2-5 godina, ali uglavnom između treće i četvrte. Izvode kompleksno udvaranje i do 100 metara iznad tla. Ženka nese jedno jaje crvenkastosmeđe boje na golo tlo ili u rupama u liticama i drveću. Jaje inkubiraju oba spola 40-46 dana. Nemaju ogoljeni dio kože na trbuhu za ležanje na jajima, pa toplota dolazi do jaja kroz perje na stomaku. Mladnuci su bijeli sa crnim prugama, bez dugih repnih pera. Kada ptići napuste gnijezdo, potpuno su samostalni i roditelji ih više ne hrane.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Staništa ovih ptica su oceani, i većinu svog života provode tamo. Na kopno dolaze samo da bi se gnijezdile. Nastanjuju sva tri oceana (Atlantski, Indijski i Tihi) i tropska i suptropska područja. Nijedna vrsta nije ugrožena, ali ih na nekim mjestima ljudi još uvijek love zbog prelijepog perja.

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Phaethontidae
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Phaethontidae