Philadelphia soul

Izvor: Wikipedija
Philadelphia soul
Stilski začetak: Soul, Funk, R&B, Jazz, Philadelphiska glazba
Kulturni začetak: Philadelphia
Glazbala: Žičani instrumenti - Puhački instrumenti - Vokali
Popularnost:tijekom 1970-ih
Regionalna scena
Philadelphia

Philadelphia (ili Philly) soul, ponekad se još naziva 'Philadelphia Sound' ili 'Sweet Philly', je soul stil glazbe kojeg karakterizira bogatstvo funka i veliki utjecaj instrumentalnih aranžmana. Često se u izvedbam 'Philly soul' u pozadini može čuti profinjeni zvuk 'glockenspiela' (glazbeni instrument koji spada u porodicu udaraljki). Smatra se da su prvi temelji žanra položeni na kasno noćnoj radio postaji 'Quiet Storm' i u stilu smooth jazza, koji se spajaju s R&B-om, ritam sekcijom 1960-ih, tradicionalnim pop vokalna izvedba i nešto većeg naglašenog jazz utjecaja u svojim melodijskim strukturama i aranžmane.

Stil[uredi | uredi kôd]

Zbog naglasa na zvuk, aranžmane i relativnu anonimnost, mnogi izvođači u stilu 'Philadelphiskog soula, često se smatraju proizvođačima žanra.[1]

'Philadelphia soul' ili zvuk Philadelphiskih skladatelja i producenata uključuje Thoma Bella, Lindu Creed, Normana Harrisa, Dextera Wansela i timsku produkciju od Genea McFaddena i Johna Whiteheada i Kennya Gamblea i Leona Huffa (drugi par 'Philadelphia International Recordsa'), koji su radili u studiju i razvijali jedinstveni Philadelphiski zvuka koristeći ga kao podlogu za razne vokalne izvedbe. Mnogi od tih glazbenika snimali su s instrumentalnim sastavom 'MFSB (Mother Father Sister Brother', koji je ima hit skladbu iz 1974. godine "TSOP (The Sound of Philadelphia)". Dodatno se još u 'Philadelphiskom soundu' ističu basista Ronald Baker, gitarista Norman Harris i bubnjar Earl Young, koji su bili članovi sastava 'The Trammps', ali su snimke proizvodili i solo. Njih trojica su bili osnovna ritam sekcija za 'MFSB' i vodili su izdavačku kuću 'Golden Fleece' koja je bila pod 'Philadelphia International', a distribuirali su za 'CBS Records' (sada 'Sony BMG'), nakon čega Harris osniva 'Gold Mind' izdavačku kuću u suradnji s 'SalSoulom'. 'Gold Mind' objavljuje snimke od First Choice, Loleatta Holloway i Love Committee (svi imaju znažajke produkcije Baker/Harris/Young na njihovim materijalima). Njihove hit skladbe "Double Exposure" i "Ten Percent" iz 1976. godine, prvi je komercijalni 12-inčni singl.

U 'Salsoulu' orkestar je bio sastavljen od ključnih svirača 'MFSB'. 'Salsoul' orkestar (kako i njegovo ime implicira) oslanjao se na R&B i latino glazbene ukuse. Orkestrom je u jednom trenutku dirigirao Mike Douglas televizijski vođa sastava i vibrafonist Vincent Montana Jr., drugi osnivački član 'MFSB'-a.

'Philadelphia soul' žanr svoju najveću popularnost je imao tijekom 1970-ih godina i pripremio scenu za konstrukciju disco i suvremene urbane glazbe, koja je nastala kasnije krajem desetljeća.

Istaknuti izvođači[uredi | uredi kôd]

Istaknuti izvođači 'Philadelphia soula' uključuju:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]