Philipp Jacob Spener

Izvor: Wikipedija
Portret.

Philipp Jacob Spener (Ribeauvillé, 13. siječnja 1635.Berlin, 5. veljače 1705.), njemački luteranski teolog i utemeljitelj pijetizma, zbog čega je kasnije prozvan „ocem pijetizma”.

Podrijetlom Elzašanin, studirao je teologiju, filologiju i povijest u Strasbourgu, a teologiju doktorirao 1653. na temu filozofije Thomasa Hobbesa. Na sveučilištima u Baselu, Tübingenu i Ženevi studirao grboslovlje. U Ženevi prvi put dolazi u doticaj s vjerskim misticizmom.[1]

Od 1670. u Frankfurtu organizirao pobožne skupine (Collegia pietatis), po kojima je pokret dobio ime. Glavno mu je djelo Pobožne želje (Pia desideria, 1675.), u kojem unutarnju pobožnost utemeljuje na Bibliji. Pokret je imao važnu ulogu u razvoju protestantske i katoličke vjerske misli u njemačkim krajevima.

Osim teoloških djela bavio se i grboslovljem te je izradio sustav opisa grbova koji vrijedi i danas (Opus heraldicus, 2 sveska, 1680. – 90.).[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (eng.) Chisholm, Hugh (ur.) Spener, Philipp Jakob. Encyclopædia Britannica (11. izdanje). Cambridge University Press, 1911.
  2. Proleksis enciklopedija Humanističke znanosti, ličnosti / Spener, Philipp Jacob, proleksis.lzmk.hr (pristupljeno 25. prosinca 2017.)