Pholidoscelis polops

Izvor: Wikipedija
Pholidoscelis polops
primjerak s Protestant Caya
primjerak s Protestant Caya
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Porodica: Teiidae
Rod: Pholidoscelis
Vrsta: P. polops
Dvojno ime
Pholidoscelis polops
Cope, 1863
Sinonimi
Ameiva polops

Gušter sa Saint Croixa (Pholidoscelis polops ) mali je gušter endemski za Američke Djevičanske otoke.

Opis[uredi | uredi kôd]

Naraste do veličine između 35 i 90 mm (bez repa), odrasli imaju šaru od svijetlosmeđih, tamnosmeđih i bijelih uzdužnih pruga niz leđa. Ispod njih nalazi se niz uskih smeđih, crnih i bijelih okomitih pruga koje se protežu od bokova prema dolje do trbuha. Trbuh je bijel sa svijetloplavim oznakama (mužjaci), a ostatak donje strane je duboke ružičasto-crvene boje. Rep mijenja boju iz smeđe u blizini tijela s naizmjeničnim plavim i crnim prstenovima. Cijeli rep mladih i mladunaca svijetlo je plave boje. Jede gotovo svaki plijen, uključujući bobice, amfipode, moljce, mrave i male rakove samce.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Gušter se uglavnom nalazi na plažama i brdovitim šumama. Nakon što je pronađen na St. Croixu, populacija je istrijebljena, vjerojatno zbog gubitka staništa i uvođenja malog indijskog mungosa na otok 1880-ih. Gušter se nalazi na četiri otoka: Protestant Cay, Green Cay, Ruth (umjetni otok, izgrađen jaružanjem 1960-ih) i otok Buck.

Status[uredi | uredi kôd]

Služba Sjedinjenih Američkih Država za ribu i divlje životinje uvrstila je guštera St. Croixa u popis ugroženih vrsta 1977. (prema Zakonu o ugroženim vrstama iz 1973.), a Pholidoscelis polops trenutno je naveden kao ugrožen na IUCN-ovom Crvenom popisu ugroženih vrsta. Napori da se spasi ova vrsta uključuju dva projekta premještanja na pučinske otoke bez mungosa oko St. Croixa. Godine 1990. deset guštera iz populacije Protestant Cay postavljeno je na otok Ruth. Godine 2008. pedeset i sedam guštera iz populacije Green Caya smješteno je na otok Buck.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Platenberg, R. 2017. Pholidoscelis polops (amended version of 2016 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T1118A121643349. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T1118A121643349.en. Accessed on 17 November 2022.
  • Saint Croix ground lizard. Arkive. Pristupljeno 4. rujna 2008. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć) 
  • St. Croix ground lizard (Ameiva polops). U.S. Fish & Wildlife Service. Pristupljeno 4. rujna 2008.
  • Pholidoscelis polops. IUCN Red List. Pristupljeno 4. rujna 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ameiva polops
Wikivrste imaju podatke o taksonu Pholidoscelis polops