Piapoco

Izvor: Wikipedija

Piapoco (Piapoko, Dzaze, Tsase) /tsase =Tsase, "people of the toucan,"/ indijansko pleme porodice arawakan s donjeg toka Vichade i pritoka i rijeka Meta i Guaviare u Kolumbiji i susjednom dijelu Venezuele, duž Orinoca u blizini San Fernando de Atapapa

Piapoco sami sebe nazivaju Dzaze (Tsese). Danas su gotovo potpuno akulturirani. Prihvatili su zapadnjačko odijevanje i španjolski kao prvi jezik. Danas se bave poljodjelstvom (manioka, kukuruz, banana, riža), a drže i svinje i piliće.[1] Vješti su u drvorezbarstvu (figurice životinja)[2] i izradi košara od vlakana biljaka curagua, cucurito, tirite, chiquichique i cumare.[3]

Ženidba je egzogamna, i u nekim slučajevima poligamna, a tada prva žena ima više ovlasti od ostalih, ali nema mnogo sporova među njima. Najmlađoj ženi zapada i najteži posao, rad u polju, dok je starija zadužena za kućanstvo.

U socijalnoj strukturi, nuklearna obitelj osnovna je jedinica šire, proširene obitelji. Svaka proširena obitelj ima vlastitog poglavicu, a žene i djeca svake obitelji ovise o muževima i očevima. Podijeljeni su na pet patrilinearnih klanova koji svoje porijeklo imaju u petorici mitske braće.

Sva svoja znanja o poljodjelstvu Piapoco zahvaljuju kulturnom heroju i stvoritelju Kúwai-Séiri. On ih je naučio tajnama sadnje manioke i kako od nje napraviti jestivu hranu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Missionary Atlas Project (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 2. svibnja 2014. Pristupljeno 6. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Piapoco
  3. Tsase