Mala smrdljika

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pistacia lentiscus)
Mala smrdljika
Listovi i cvjetovi
Sistematika
Carstvo:Plantae
Red:Sapindales
Porodica:Anacardiaceae
Rod:Pistacia
Vrsta:P. lentiscus
Dvojno ime
Pistacia lentiscus
L.
Baze podataka

Mala smrdljika (tršlja, trišalj krilasti, lat. Pistacia lentiscus) je vrsta dvodomne, zimzelene biljke iz roda Pistacia, porodica rujevke (Anacardiaceae). To je mediteranska biljka koja raste na širokom području od Izraela, preko Turske i Grčke do Španjolske. U Hrvatskoj raste diljem Dalmacije, uključujući i otoke.

Opis[uredi | uredi kôd]

Raste kao grm visok 1-3 metara, rijetko kao stablo visine 8 metara. Kožasti listovi su naizmjenično raspoređeni na stabljici, te su dugi oko 5 centimetara. Cvjetovi su vrlo maleni, dvodomni. Raspoređeni su u poprilično gustim cvatovima. Muški cvjetovi su tamnocrveni, dok su ženski zelenkasti. Plod je u obliku koštunice promjera 4 milimetra, ispočetka crvene, kasnije potamni. Plod cvjetanja traje od ožujka do travnja.

Mastika[uredi | uredi kôd]

Najveća korist tršlje je smola dobivena zarezivanjem kore, sušena na suncu, koja se naziva mastika. Najcjenjenija je ona s grčkog otoka Khíosa, gdje raste poseban varijetet koji proizvodi jako puno smole (Hijska mastika). Mastika ima široku primjenu kod osvježavanja daha (kao žvakaća guma, može se reći i najstarija), liječenja gingivitisa, te želučanih i dišnih tegoba. Često se koristi i u kulinarstvu.

Tijekom vladavine Otomanskog carstva na Khíosu mastika je bila vrlo cijenjena, pa je čak i dosezala cijenu zlata, a sultan je za njezinu krađu naređivao smrtnu kaznu. Tijekom pokolja na Khíosu, stanovnici mjesta Mastichochoria morali su sultana i njegov harem opskrbljivati tom dragocjenom smolom. Tursko ime za taj otok, Sakız Adası znači "otok gume".

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mala smrdljika
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Pistacia lentiscus

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Dankwart Seidel: Blumen am Mittelmeer. BLV Verlagsgesellschaft, München 2002. ISBN 3-405-16294-7.
  • Peter Schönfelder, Ingrid Schönfelder: Was blüht am Mittelmeer?. 4. Auflage. Kosmos, Stuttgart 2005. ISBN 3-440-10211-4.
  • Lucien F. Trueb, Ulrich Wyss: Mastix von Chios - ein begehrtes Baumharz. In: Naturwissenschaftliche Rundschau. 59, Nr. 6, 2006, ISSN 0028-1050, S. 297–302.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]