Pitons

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zaštićeno područje Pitons
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Zaštićeno područje Pitons
Flag of Saint Lucia.svg Sveta Lucija


Pitons na karti Sveta Lucija
Pitons
Pitons
Lokacija ZP Pitons na Svetoj Luciji
Godina uvrštenja: 2004. (28. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii
Ugroženost: -
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1161 UNESCO

Pitons je zaštićeno područje dva vulkanska čepa, Veliki Piton (Gros Piton visine 771 m i Mali Piton (Petit Piton) visine 743 m, povezane grebenom Piton Mitan, na jugozapadnoj obali otočne države Sveta Lucija, između gradova Soufrière i Choiseul. Pitons dominira ovim dijelom otoka do te mjere da su postali nacionalnim simbolom koji se nalazi i na nacionalnoj zastavi, a po njima je nazvano i najpoznatije lokalno pivo.

Veliki Piton s grebena Mitan

Pitons je još uvijek područje vulkanske aktivnosti sa sumpornim izvorima, eksplozivnim kraterima, piroplastičnim naslagama pepela i lave, te bazenima vrućeg blata obližnjeg kaldera. Zaštićeno područje Pitons, veličine 2,9 km² je osnovano kako bi se zaštito jedinstven geološki kompleks, ali i koraljni greben koji prekriva 60% zaljeva. God. 2004., Pitons je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama kao "kompleks vulkanskih tvorevina izuzetne ljepote koji ilustriraju vulkansku povijest povezanu sa sudarima tektonskih ploča[1]".

Mali Piton s grebena Mitan

Kopnenim dijelom Pitonsa dominira tropska kišna šuma, a slijede suptropske vlažne šume, malena područja suhih šuma i patuljaste šume na vrhovima. Zabilježeno je najmanje 148 vrsta biljaka na Velikom Pitonu, te 97 na Malom Pitonu i zajedničkom grebenu, uključujući 8 rijetkih i 3 endemske vrste.

U zaljevu Pitons je zabilježeno 168 vrsta riba, 60 vrsta žarnjaka, te koralje, 8 mekušaca, 14 spužvi, 11 bodljikaša, 15 člankonožaca i 8 vrsta kolutićavaca.

Veliki Piton je dom za oko 27 vrsta ptica (od kojih je 5 endema), 3 vrste glodavaca, oposumu, 3 vrste šišmiša, 8 vrsta reptila i 3 vrste vodozemaca.

Na vrhu grebena Mitan koji povezuje Veliki i Mali Piton nalazi se slikoviti Hotel Ladera s kojega se pruža prekrasan pogled na cijeli zaljev Piton.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. UNESCO-va procjena Zaštićenog područja Pitons (engl.) Preuzeto 22. siječnja 2012.
  • C. Michael Hogan, Encyclopedia of Earth, urednik: Cutler Cleveland, National Council of Science and the Environment, 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Pitons