Pitot-cijev

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Pitot-cijev je posebno konstruirana kratka i šuplja cijev koja se postavlja s vanjske strane zrakoplova u smjeru relativne struje zraka. Kroz centralni otvor prikuplja se ukupno strujanja zraka.

Pitot cijev

Pomoću Pitot-cijevi i statičkog otvora brzinomjer zrakoplova mjeri brzinu. Statički otvor se izvodi ili kao jedan odnosno više bočnih otvora bilo na Pitot-cijevi (koja se u takvoj izvedbi naziva i Pitot-statička cijev), bilo kao posaban otvor na oplati zrakoplova. Statički otvor služi za mjereje statičkog tlaka, dakle tlaka koji vlada u sredstvu (u ovom slučaju je to zrak) i ne ovisi o gibanju sredstva, i stoga se za smještaj statičkog otvora bira ono mjesto na kojem nema značajnog niti povećanja niti smanjenja tlaka zraka uzrokovanog kretanjem zrakoplova.

Prema Bernoullijevoj jednadžbi je ukupni tlak jednak zbroju statičkog tlaka (koji vlada u sredstvu bez gibanja) i dinamičkog tlaka (koji se pojavljuje kada se sredstvo giba). .


Iz ove jednadžbe se dobije da je brzina zraka u slobodnoj struji:

,

gdje je v brzina, pt ukupni tlak (u ovom slučaju je riječ o stagnacijskom tlaku), ps je statički tlak, i ρ je gustoća sredstva (zraka).

Pomoću vrijednosti statičkog pritiska visinomjer ujedno pokazuje apsolutnu visinu zrakoplova.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikiknjiga
Wikiknjige imaju materijala na temu: Knjiga pojmova u zrakoplovstvu/P/Pitot cijev