Planinski runolist

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Planinski runolist
Leontopodium alpinum1.jpg
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Asterales
Porodica: Asteraceae
Tribus: Gnaphalieae[1]
Rod: Leontopodium
Vrsta: L. nivale
Dvojno ime
Leontopodium nivale
Trojno ime
Leontopodium nivale subsp. alpinum
Cass. Greuter1822

Planinski runolist (krški runolist, lat. Leontopodium nivale subsp. alpinum; sin. Leontopodium alpinum) je jedan od najpoznatijih europskih planinskih biljaka. Budući da je vrlo rijetka zaštićena je u cijeloj Europi. Runolist je biljka trajnica koja se razmnožava sjemenom, ali se obnavlja i iz korijena. Raste u busenima vrlo često na nepristupačnim planinskim liticama.

Rasprostranjena je na gorskim predjelima, uglavnom Alpama. U Hrvatskoj ova vrsta raste u opsegu endemičnih biljnih zajednica iz sveze Micromerion Croaticae, te uglavnom obrašćuje pukotine i litice vapnenačkih stijena predplaninskog i planinskog pojasa Dinarskog gorja, i to uglavnom na sjevernim stranama, ali se mjestimično javlja i na kamenjarskim travnjacima na području Zavižana na Velebitu.

Simbolika[uredi VE | uredi]

Runolist je službeni cvijet u Švicarskoj, u Bugarskoj je znak za turističku zajednicu. A nalazi se i na europskom centu. U Austro-Ugarskoj vojsci ustanovljenoj 1907. godine runolist odnosno njem. Edelweiss je bio simbol planinskih postrojbi. Kasnije je korišten i u drugom svj. ratu. Danas se kao znakovlje koristi u njemačkim, austrijskim i poljskim planinskim jedinicama.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Randall J. Bayer, Christopher F. Puttock, and Scot A. Kelchner (2000). "Phylogeny of South African Gnaphalieae (Asteraceae) based on two noncoding chloroplast sequences". American Journal of Botany 87: 259–272

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Leontopodium alpinum


Leaf.png Nedovršeni članak Planinski runolist koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.