Planinski runolist

Izvor: Wikipedija
Planinski runolist
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Asterales
Porodica:Asteraceae
Tribus:Gnaphalieae[1]
Rod:Leontopodium
Vrsta:L. nivale
Dvojno ime
Leontopodium nivale
Trojno ime
Leontopodium nivale subsp. alpinum
Cass. Greuter1822
Baze podataka

Planinski runolist (krški runolist, lat. Leontopodium nivale subsp. alpinum; sin. Leontopodium alpinum; bazionim: Gnaphalium leontopodium) je jedan od najpoznatijih europskih planinskih biljaka. Budući da je vrlo rijetka zaštićena je u cijeloj Europi. Runolist je biljka trajnica koja se razmnožava sjemenom, ali se obnavlja i iz korijena. Raste u busenima vrlo često na nepristupačnim planinskim liticama.

Rasprostranjena je na gorskim predjelima, uglavnom Alpama. U Hrvatskoj ova vrsta raste u opsegu endemičnih biljnih zajednica iz sveze Micromerion Croaticae, te uglavnom obrašćuje pukotine i litice vapnenačkih stijena predplaninskog i planinskog pojasa Dinarskog gorja, i to uglavnom na sjevernim stranama, ali se mjestimično javlja i na kamenjarskim travnjacima na području Zavižana na Velebitu.

Vrsta je zabilježena u Engleskoj; Francuskoj; Španjolskoj (Pireneji); Njemačkoj (Bavarska); Švicarskoj; Austriji; Lihtenštajnu; Italiji; Poljskoj; Slovačkoj; Sloveniji; Hrvatskoj; Bosni i Hercegovini; Srbiji; Kosovu; Crnoj Gori; Albaniji; Rumunjskoj; Bugarskoj; Ukrajini.[2]

Simbolika[uredi | uredi kôd]

Runolist je službeni cvijet u Švicarskoj, u Bugarskoj je znak turističke zajednice. A nalazi se i na europskom centu. U Austro-Ugarskoj vojsci ustanovljenoj 1907. godine runolist odnosno njem. Edelweiss je bio simbol planinskih postrojba. Kasnije je korišten i u Drugom svj. ratu. Danas se kao znakovlje koristi u njemačkim, austrijskim i poljskim planinskim postrojbama. Također se nalazi kao simbol na znaku HGSS-a.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Randall J. Bayer, Christopher F. Puttock, and Scot A. Kelchner. 2000. Phylogeny of South African Gnaphalieae (Asteraceae) based on two noncoding chloroplast sequences. American Journal of Botany. 87: 259–272. doi:10.2307/2656914. PMID 10675314. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. siječnja 2011. Pristupljeno 11. kolovoza 2008.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. World Plants (Complete List) pristupljeno 5. rujna 2022

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Leontopodium nivale subsp. alpinum
Wikivrste imaju podatke o taksonu Leontopodium nivale subsp. alpinum