Plošnjaci

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Platyhelminthes)
Plošnjaci
Pseudobiceros bedfordi
Pseudobiceros bedfordi
Sistematika
Carstvo: Animalia
Podcarstvo: Eumetazoa
(nesvrstani) Bilateria
Natkoljeno: Platyzoa
Koljeno: Platyhelminthes
Gegenbaur, 1859.

Plošnjaci (lat. Platyhelminthes) su koljeno iz carstva životinja iz skupine beskralješnjaka. Pripadaju također i skupini Acelomata, tj. nemaju tjelesnih šupljina. Plošnjaci su prvi lateralno simetrični organizmi u lancu evolucije, leđno-trbušno spljoštenog tijela, što je ujedino napredak u odnosu na primitivnije oblike životinja. Također su i prvi organizmi koji imaju formirane organe i organske sustave. Dvobočna (bilateralna) simetrija je kao posljedicu imala polarizaciju tijela na prednji i stražnji (repni) dio tijela što je omogućilo osvajanje novih životnih prostora. Kao napredak također se pojavila i cefalizacija tijela (koncentriranje živčanog sustava) u području glave što je pak omogućilo bolje snalaženje u prostoru i kretanju.

Plošnjaci žive aktivnim životom. Neki su nametnici (metilji, jednorodni metilji i trakavice), a neki žive nenametničkim životom (virnjaci). Imaju neprohodno probavilo, a neke nametničke vrste čak i nemaju probavilo. Pokazuju također i složeniju organizaciju sustava organa za izlučivanje u odnosu na spužve i žarnjake.

Klasifikacija plošnjaka[uredi | uredi kôd]

Koljeno plošnjaci dijeli se u četiri razreda:

Virnjaci (Turbellaria)
Metilji (Trematoda)
Jednorodni metilji (Monogenea)
Trakavice (Cestoda)

Izvori[uredi | uredi kôd]

[1]

  1. Alegro, Antun, Krajačić, Mladen, Lucić, Andreja, Život 2: udžbenik biologije u drugom razredu gimnazije, Školska knjiga, Zagreb, 2014., ISBN 978-953-0-22029-4, str. 90.