Plavsko jezero

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Plavsko jezero
Lake Plav3.JPG
Plavsko jezero
Lokacija općina Plav
Površina 1,9 km²
Najveća dubina m
Nadmorska visina 906 m
Najveća širina 0,92 km
Najveća dužina 2,16 km
Vrsta jezera ledenjačko


Plavsko jezero je jezero u sjeveroistočnoj Crnoj Gori, u općini Plav. Smješteno je između planina Prokletija i Visitor na nadmorskoj visini od 906 m i pruža se u smjeru sjever - jug u dužini oko 2.160 m. Lednickog je podrijetla i leži na mjestu gdje se na dolinu rijeke Ljuče nastavlja dolina Lima. Postalo je akumulacijom vode u izgubljenom dijelu Gusinjsko - Plavskog valova, koji je od Plava do sela Novšića zagrađen nizovima lučkih, čeonih i bočnih morena. Prosječna širina jezera je 920 m, a najveća dubina 9 m. Naravno, tokom godine nivo vode se mijenja, a zimi jezero je zeleđeno. Najviši vodostaj je u maju, a najniži u septembru. Prosječna godišnja temperatura vode u jezeru iznosi 8,7 °C. Jezero je najtoplije u avgustu, kada se voda na površini jezera zagrije i dostize temperaturu i do 22 °C i veoma je prijatna za kupanje. U toku zime jezero se zamrzne i preko njega se moze prelaziti, a djeca ga koriste kao klizalište.

Plavsko jezero pripada grupi protočnih jezera, jer ima pritoku Ljuču, brzu, hladnu rijeku i otoku Lim, koja nekoliko stotina metara teče tiho, da bi se pretvorila u divlju rijeku poznatu po dubokim i bistrim virovima i pješčanim bukovima i brzacima. Veliki dotok vode i mala zapremina jezerskog basena, uslovljava brzu izmjenu jezerske vode (voda se prosječno izmjeni za 4 dana i 10 sati, ili 82 puta godisnje). Voda jezera je čista i providna do dubine od 4 m. Nijanse boja se mijenjaju tokom dana i godišnjih doba, zavisno od položaja Sunca, priobalne vegetacije i sjenke koju baca Visitor.

Živi svijet Plavskog jezera je veoma raznovrstan. Plitki i priobalni pojas obrastao je bujnom vegetacijom. Pored razlicitih niskih trava tu se javlja trska, rastavić, ševar i lokvanj. Plavsko jezero je bogato ribom, naročito mladicom, pastrmkom, štukom, klenom, skobaljem i mrenom. U njemu je ulovljena mladica, tezine 41 kg, koja je 1985. god. na Sajmu ribolova u Novom Sadu proglasena za svjetski trofej.


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Plavsko jezero koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.