Plešuća kuća

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Pogled sa strane

Plešuća kuća (češki: Tančící dům) je nadimak koji je dat zgradi osiguravajućeg društva Nationale Nederlanden u centru Praga, u Češkoj na adresi Rašínovo nábřeží 80, 120 00 Praha 2. Zgradu je projektirao češki arhitekt hrvatskog podrijetla Vlade Milunića u suradnji sa kanadskim arhitektom Frankom Gehryom na slobodnom dijelu obale rijeke gdje su tijekom Drugog svjetskog rata nalazila zgrada koja je uništena u bombardiranju Praga 1945. godine.


Sama zgrada je dizajnirana 1992. godine a izgrađena tijekom 1996. godine[1]


Veoma ne tradicionalan dizajn zgrade svojevremeno za vrijeme češkog presjednika Vaclava Havela, koji je živio godinama blizu zgrade i podržavao njen utjecaj, nadajući se da će postati centar kulturnih aktivnosti.

Izvorno nazvana Fred and Ginger (po Fredu Astaireu i Ginger Rogers – čuvenom plesačkom paru) zgrada se uzdiže između baroknih, gotičkih i Art Nouveau građevina po kojima je Prag poznat.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Od strane nekih ljudi zgrada je nazivana i "Pijanom kućom".

Na vrhu zgrade se nalazi restoran francuske kuhinje sa očaravajućim pogledom na grad Prag. Ostatak zgrade udomljava nekoliko multinacinalnih tvrtki.

Prozori Plešuće kuće

Reference[uredi VE | uredi]

  1. NATIONALE-NEDERLANDEN BUILDING Frank O. Gehry, The Architect's Studio. Digital catalog of the Henry Art Gallery at arcspace

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Plešuća kuća