Pletenice uz glavu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Žena s pletenicama uz glavu.

Pletenice uz glavu ili na engleskom jeziku cornrows ili braids (na Karibima se zovu canerows), drevna je i tradicionalna afrička vrsta frizure. Kosa se neprekidnim radom ruku plete blizu tjemena, te stvara kontinuirani i uzdignuti red.[1] Često se formiraju u jednostavnim, ravnim linijama, ali se također mogu formirati u obliku raznih krivulja i kompliciranijih geometrijskih dizajnova. Nose ih muškarci i žene, a ponekad se ukrašavaju perlama ili čak kauri školjkama. Poznato je da se pletenice jednostavno održavaju, a s pažljivom brigom mogu se nositi i tjednima. Predugo nošene ili previše zategnute pletenice mogu uzrokovati tip gubitka kose poznat kao trakcijska alopecija.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pletenice uz glavu su tradicionalan način oblikovanja kose u mnogim svjetskim regijama.[3] Prikazi žena s pletenicama uz glavu pronađeni su na crtežima iz kamenog doba u Tasili n'Adžeru, u Sahari, a datiraju iz 3000. godine prije Krista. Tradicija žena da vezuju kosu u pletenice ostala je popularna diljem Afrike, osobito na Afričkom rogu i Zapadnoj Africi. Povijesno gledano, muške frizure s pletenicama uz glavu pojavile su se u ranom 19. stoljeću u Etiopiji, gdje su ih nosili ratnici i kraljevi kao što su Tevodros II. i Ivan IV. Etiopski.

Pletenice u Africi pokrivaju široko društveno područje kao religiju, srodstvo, status, dob, etničku pripadnost i ostale karakteristike identiteta koje je moguće izraziti kroz frizuru. Jednako je važan i sam čin pletenja pletenica, koji prenosi kulturne vrijednosti među generacijama, učvršćuje prijateljstva te potvrđuje ulogu stručnjaka.[1]

Pletenice uz kosu su postale popularne 1960-ih i 1970-ih godina, te ponovno 1990-ih kada ih je proslavio NBA košarkaš Allen Iverson.

Kontroverze[uredi | uredi kôd]

Tijekom godina, pletenice uz glavu, zajedno s dreadlocksima, proizveli su mnoge kontroverze na američkim sveučilištima i radnim mjestima. Neki poslodavci i obrazovne institucije smatraju ih neprikladnima te su ih zabranili. Pojedini poslodavci su davali otkaze onim zaposlenicima koji su ih nosili. Zaposlenici i skupine koje se bore za građanska prava suprotstavili su se takvim stavovima, a neki su slučajevi doveli i do sudskih parnica.

Godine 2011., Visoki sud u Ujedinjenom Kraljevstvu, u odluci prijavljenoj kao testni slučaj, usprotivio se odlukama škola o odbijanju upisa učenika s pletenicama uz glavu. Škola je tvrdila da je to bio dio njihove politike koja je odbacivala učenike s frizurama koje su upućivale na povezanost s uličnim bandama. Međutim, sud je zaključio da učenici imaju pravo izraziti svoju kulturu te da politike škola moraju biti u stanju prihvatiti etničke i kulturne različitosti.

Galerija fotografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Povijest pletenica uz glavu CSDT (pristupljeno 21. veljače 2018.)
  2. Pletenice mogu izazvati gubitak kose BBC News, 24. kolovoza 2007. (pristupljeno 21. veljače 2018.)
  3. Dolaze li pletenice koje se vežu uz glavu iz Afrike? Black & Beautiful, 22. lipnja 2016. (pristupljeno 21. veljače 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Pletenice uz glavu