Plodovi Duha Svetoga

Izvor: Wikipedija
Vitraj koji pokazuje plodove Duha Svetoga u katedrali u Dublinu.

Plodovi Duha Svetoga biblijski je izraz koji sažima devet darova osobi ili zajednici koja živi u skladu s Duhom Svetim prema Poslanici Galaćanima: "Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. (Gal 5,22-23)"

Plodovi Duha Svetoga se uspoređuju s nepoželjnim djelima tijela koja im neposredno prethode u poglavlju: "Očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. (Gal 5,19-21)"

Toma Akvinski je istaknuo da su među plodovima Duha Svetoga određene vrline, kao što su: ljubav, milost, vjera i čednost.[1] Sv. Augustin je definirao vrlinu kao "dobru naviku usuglašenu s našom prirodom".[2]

Iako se tradicionalno raspravlja o devet plodova Duha Svetoga, izvorni grčki izraz preveden je kao "plod" u jednini. Sveti Toma Akvinski je objasnio: "Zbog toga se plod spominje tamo u jednini, zbog toga što je generički jedan, iako podijeljen na mnoge vrste za koje se govori kao mnogo plodova." Augustinov komentar kaže: "Apostol nam nije namjeravao naučavati koliko (djela tijela ili plodova Duha) postoji, nego da pokaže kako jedne treba izbjegavati, a potonje tražiti."

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.newadvent.org/summa/2070.htm Sv. Toma Akvinski Summa Theologica, Preuzeto 9. studenog 2017.
  2. Waldron, Martin Augustine. "Virtue." The Catholic Encyclopedia Vol. 15. New York: Robert Appleton Company, 1912.