Podlomske žrtve

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Podlomske zrtve1.jpg
Spomen ploča za Podlomske žrtve 1943

Podlomske žrtve bila su osmorica mladića iz Lanišća koji su nakon kapitulacije Italije otišli u šumu u namjeri da osnuju partizansku četu. Do postrojbe njemačkog SS-a koja je ušla u Lanišće nedugo iza kapitulacije Italije došao je glas o ovoj grupici mladih partizana i krenuli su u akciju "čišćenja".

Stariji mještani i dan danas o tome ispod glasa tvrde da su ovi momci bili zapravo izdani i da se sumnja čije je to (ne)djelo bilo, ali eto, imena nisu za javnost.

Da se radi o izdaji svjedoči činjenica da je grupica uhvaćena na prepad bez ispaljenog metka na mjestu gdje su osnovali svoj logor, što znači da su SS-ovci bili vrlo precizno upućeni gdje je logor. Najstrašniji dio priče tek slijedi. Nijemci nisu bili sigurni je li ova skupinica izolirana skupina ili je samo dio partizanske postrojbe. Zbog toga su ih odmah nakon uhićenja zvjerski mučili te tek nakon sadističkog iživljavanja strijeljali. Potom su se vratili u selo te "pustili informaciju" o izvršenoj likvidaciji prepuštajući mještanima i rođacima sami pokupiti osakaćena tijela. Požurivši na mjesto događaja po svoje mrtve rođake i sumještane šokirali su se zateknutim prizorom. Iščupani nokti, iskopane oči i izranjavana tijela djelovala su toliko šokantno na neke njihove rođake da im je to ostavilo trajne psihičke posljedice.

Spomen[uredi VE | uredi]

U srcu Ćićarije na predjelu zvanom Pod Lom nalazi se skromni spomenik Podlomskim žrtvama.

Izvor[uredi VE | uredi]

http://croinfo.net/vijesti-regija/7594-podlomske-rtve-iz-lania-1943.html