Podzemna željeznica Minsk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Plan podzemne željeznice Minsk.

Podzemna željeznica Minsk (na bjeloruskom jeziku „Мінскі метрапалітэн“ ćiriličnim pismom ili „Minski metrapaliten“ latiničnim pismom) sustav je podzemnog javnog prijevoza u glavnom gradu Bjelorusije Minsku. Dnevno prevozi oko 800.000 putnika.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U razdoblju od 1950. do 1970. godine broj stanovnika u gradu prešao je milijun, tako da su planovi za izgradnju brzog gradskog prijevoza nastali krajem 1960-ih. Radovi na izgradnju započeli su 16. lipnja 1977. godine, a prvi dio sustava pušten je u promet 30. lipnja 1984., kao deveti metro na području Sovjetskog Saveza.

Bez obzira na raspad SSSR-a, radovi su i dalje neometano napredovali tijekom 1990-ih, za razliku od npr. gradova Jerevana i Samare, gdje su obustavljeni radi nedostatka novca.

Sustav se konstantno razvijao, a zadnje aktivnosti završene su u studenom 2012. godine.

Osnovne informacije[uredi | uredi kôd]

Metro u Minsku ima dvije linije – Linija 1, plave boje („Maskoŭskaja“) i Linija 2, crvene boje („Aŭtazavodskaja“). Ukupna dužina tračnica iznosi 35.5 km, a ukupan broj postaja je 28. Kao i mnogi drugi metro sustavi u bivšim sovjetskim zemljama, i ovdje su postaje umjetnički ukrašene. Većina njih je dekorirana u socijalističkom stilu, no sve je više novih i obnovljenih stanica koje su uređene prema najmodernijim trendovima. Prijevozom upravlja tvrtka "Minsky Metropoliten".

Budućnost[uredi | uredi kôd]

Trenutno se radi na proširenju Plave linije prema novim stambenim četvrtima u jugozapadnom dijelu grada. Također, vjerojatno će se proširivati i Crvena linija. Početak gradnje treće linije planira se za 2011. godinu, a prvo otvorenje njegova dijela za 2017. Gradnja četvrte linije također je u okvirnim planovima, ali neće započeti prije 2015. godine.