Podzemni grad

Izvor: Wikipedija
Podzemni grad
Naziv izvornika Les Indes noires
Autor Jules Verne
Ilustrator Jules Férat
Država Treća Francuska Republika
Jezik Francuski
Serijal Neobična putovanja #16
Rod
(stil, žanr)
Pustolovni roman
Izdavač Le Temps, Pierre-Jules Hetzel
Datum (godina)
izdanja
Travanj 1877.
Broj stranica 212 (Marjan knjiga, 1999.)
Prethodna Putovanje na kometu
Sljedeća Petnaestogodišnji kapetan

Podzemni grad, Crna Indija ili Dijete spilje[1] (francuski: Les Indes noires) pustolovni je roman Julesa Vernea. Izdan je tijekom ožujka i travnja 1877. godine u nastavcima u pariškom dnevnom listu Le Temps. Odmah nakon objavljivanja u Le Tempsu, roman je objavio Pierre-Jules Hetzel.[2]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Roman opisuje razdoblje od deset godina tijekom kojeg se prati život rudara u Aberfoyleu koji se nalazi blizu Stirlinga u Škotskoj. Dobivši pismo od starog suradnika, James Starr, rudarski inženjer, odlazi u stari aberfojlski rudnik, za koji je prije deset godina mislio da je iscrpljen. Tamo pronalazi rudara Simona Forda i njegovu obitelj, koji žive duboko u unutrašnjosti rudnika. Oduševljava ga to što je Ford pronašao veliku žilu ugljena. Sa Simonom Fordom žive njegova žena, Madge, i njihov odrasli sin Harry.

Od početka romana oko glavnih junaka odvijaju se misteriozne i neobjašnjive stvari. Ubrzo nakon otkrića nove žile ugljena obnovljena je rudarska zajednica i izgrađen je jedan čitavi podzemni grad koji se nalazi oko Malcolmovog jezera (engleski: Loch Malcolm).

Istražujući podzemnu pećinu, Harry otkriva mladu djevojku po imenu Nell. Tijekom narednih nekoliko godina Simon i Madge prihvatili su Nell kao svoju pokćerku, ali im ona nije otkrivala ništa o svojem podrijetlu ili prošlošti, već samo da nikada nije izišla iz rudnika.

Najzad, kada Harry i Nell objavljuju svoje vjenčanje, odvijaju se neobični događaji. Oni uviđaju da te događaje uzrokuje Silfax, još jedan bivši rudar, koji sa svojom istreniranom snježnom sovom živi u rudniku od njegovog zatvaranja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jules Verne, Podzemni grad, preveo Drago Štajduhar, Split, Marjan knjiga, 1999., str. 213.
  2. Dehs, Volker; Jean-Michel Margot; Zvi Har’El. "The Complete Jules Verne Bibliography"Arhivirana inačica izvorne stranice od 25. listopada 2018. (Wayback Machine). Jules Verne Collection. Zvi Har’El. Retrieved 6 September 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Podzemni grad