Podzemni grad

Izvor: Wikipedija
Podzemni grad
Les Indes noires.jpg
Naziv izvornika Les Indes noires
Autor Jules Verne
Ilustrator Jules Férat
Država Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Treća Francuska Republika
Jezik Francuski
Serijal Neobična putovanja #16
Rod
(stil, žanr)
Pustolovni roman
Izdavač Le Temps, Pierre-Jules Hetzel
Datum (godina)
izdanja
Travanj 1877.
Broj stranica 212 (Marjan knjiga, 1999.)
Prethodna Putovanje na kometu
Sljedeća Petnaestogodišnji kapetan

Podzemni grad, Crna Indija ili Dijete spilje[1] (francuski: Les Indes noires) pustolovni je roman Julesa Vernea. Izdan je tijekom ožujka i travnja 1877. godine u nastavcima u pariškom dnevnom listu Le Temps. Odmah nakon objavljivanja u Le Tempsu, roman je objavio Pierre-Jules Hetzel.[2]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Roman opisuje razdoblje od deset godina tijekom kojeg se prati život rudara u Aberfoyleu koji se nalazi blizu Stirlinga u Škotskoj. Dobivši pismo od starog suradnika, James Starr, rudarski inženjer, odlazi u stari aberfojlski rudnik, za koji je prije deset godina mislio da je iscrpljen. Tamo pronalazi rudara Simona Forda i njegovu obitelj, koji žive duboko u unutrašnjosti rudnika. Oduševljava ga to što je Ford pronašao veliku žilu ugljena. Sa Simonom Fordom žive njegova žena, Madge, i njihov odrasli sin Harry.

Od početka romana oko glavnih junaka odvijaju se misteriozne i neobjašnjive stvari. Ubrzo nakon otkrića nove žile ugljena obnovljena je rudarska zajednica i izgrađen je jedan čitavi podzemni grad koji se nalazi oko Malcolmovog jezera (engleski: Loch Malcolm).

Istražujući podzemnu pećinu, Harry otkriva mladu djevojku po imenu Nell. Tijekom narednih nekoliko godina Simon i Madge prihvatili su Nell kao svoju pokćerku, ali im ona nije otkrivala ništa o svojem podrijetlu ili prošlošti, već samo da nikada nije izišla iz rudnika.

Najzad, kada Harry i Nell objavljuju svoje vjenčanje, odvijaju se neobični događaji. Oni uviđaju da te događaje uzrokuje Silfax, još jedan bivši rudar, koji sa svojom istreniranom snježnom sovom živi u rudniku od njegovog zatvaranja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jules Verne, Podzemni grad, preveo Drago Štajduhar, Split, Marjan knjiga, 1999., str. 213.
  2. Dehs, Volker; Jean-Michel Margot; Zvi Har’El. "The Complete Jules Verne Bibliography"Inačica izvorne stranice arhivirana 25. listopada 2018.. Jules Verne Collection. Zvi Har’El. Retrieved 6 September 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Podzemni grad