Pojezerje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pojezerje
Pojezerje (grb).gif
Pojezerje na karti Hrvatska
Pojezerje
Pojezerje
Pojezerje na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 43°09′29″N 17°27′00″E / 43.158°N 17.45°E / 43.158; 17.45
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Dubrovačko-neretvanska
Načelnik općine Borislav Dominiković
Stanovništvo (2011.) 991
Poštanski broj 20342
Pojezerje na karti Dubrovačko-neretvanska županija
Pojezerje
Pojezerje
Pojezerje na zemljovidu Dubrovačko-neretvanske županije
Koordinate: 43°09′29″N 17°27′00″E / 43.158°N 17.45°E / 43.158; 17.45

Pojezerje je općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Hrvatskoj.

Općina na zapadu graniči s gradom Vrgorcem (Splitsko-dalmatinska županija), na jugu s teritorijem grada Ploče, na istoku s općinom Kula Norinska dok na sjeveru graniči s Bosnom i Hercegovinom (teritorij općine Ljubuški). Na području općine Pojezerje nalazi se i međunarodni granični prijelaz Mali Prolog - Crveni Grm.

Općinska naselja[uredi VE | uredi]

Otrić-Seoci

Općina se proteže na površini od 32,60 km2 i u svom sastavu ima četiri naselja:

Do ustroja Općine Pojezerje naselja u njenom sastavu nalazila su se u sastavu (bivše) Općine Metković, a općina ustrojstveno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Općina na zapadu graniči s gradom Vrgorcem (Splitsko-dalmatinska županija), na jugu s teritorijem Grada Ploče, na istoku s općinom Kula Norinska dok na sjeveru graniči s Republikom Bosnom i Hercegovinom (teritorij Općine Ljubuški). Na području Općine Pojezerje nalazi se i međunarodni granični prijelaz Mali Prolog-Crveni Grm.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Po popisu iz 2001. godine općina ima 1233 stanovnika. Popisom iz 2011. godine općina je imala 991 stanovnika iz čega se vidi trend opadanja stanovništva, koje se najviše odnosi na naselja Mali Prolog i Pozla Gora, te dobrim dijelom i na naselje Kobiljača. Jedino naselje Otrić Seoci zadržava isti broj stanovnika. U općini prevladava katolička vjeroispovijest.[1]

Broj stanovnika po naseljima:

dok su Brečići i Dubrave nenaseljeni.

Uprava[uredi VE | uredi]

Sjedište općine je u naselju Otrić-Seoci, gdje se nalazi i općinska zgrada s dvoje stalno zaposlenih te načelnikom (dužnosnik) koji svoju dužnost obavlja profesionalno.

Načelnik općine je g. Borislav Dominiković.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prvi stanovnici ovoga kraja bili su stari Iliri od kojih su se sve do danas sačuvale gomile i gradine. O srednjovjekovnoj nazočnosti hrvatskog stanovništva govore nekropole stećaka koje se nalaze na nekoliko mjesta na području ove općine. Današnje stanovništvo uglavnom potječe od doseljenika koji su se doselili iz Hercegovine pod vodstvom serdara Mate Bebića za vrijeme Morejskog rata (1684.-1699). Najstariji dokument koji govori o tadašnjim doseljenicima je zemljišnik iz 1704. godine, u kojemu se spominju sljedeća prezimena: Antunović, Bašić, Čotić, Grmosić (Grmoja), Guinović, Jakić, Krstić, Matić, Mialović, Petrušić, Romić, Šimunović i Žderić. Tijekom vremena tim su se obiteljima pridružile nove, posebice nakon Malog rata s Turcima, koji je završio mirom u Požarevcu 1718. godine, kojim se ustalila granica prema Hercegovini.

Općina Pojezerje je utemeljena krajem 1992. godine donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi te donošenjem Zakona o područjima županija, gradova i općina . Općina je formalno ustrojena u svibnju 1993. godine, poslije provedenih lokalnih izbora, kad je konstituirano Općinsko vijeće, izabran načelnik i Općinsko poglavarstvo.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Vrgorsko polje (Jezero)
Autocesta A1 pored Otrić-Seoca

Stanovništvo općine orijentirano je uglavnom na poljoprivrednu proizvodnju (gotovo isključivo vinogradarstvo) koja se odvija u polju Jezero, koje je administrativno podijeljeno na općinu Pojezerje, grad Vrgorac i grad Ploče. U naselju Otrić-Seoci nalazi se i ispostava poduzeća Vrgorka-Vinarija d.d. Vrgorac, koja obrađuje plantažne nasade vinograda, bavi se i proizvodnjom loznih cijepova i u istoj je stalno zaposleno oko 20 radnika iz naselja općine kao i okolnih naselja. 

Vinogradarstvo je dopunska djelatnost (za nekoliko obitelji i glavna), jer je stanovništvo uglavnom zaposleno u državnim službama (carina, policija, lokalna samouprava), i dobar dio u Luci Ploče. Na području općine živi i pozamašan broj umirovljenika koji su mirovinu ostvarili u Njemačkoj, kamo je početkom 60-ih godina, pa sve do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća radno aktivno stanovništvo odlazilo "trbuhom za kruhom".

Općina je kompletno elektrifikicirana i pokrivena telefonoskom mrežom, vodovodna mreža postoji u naseljima Otrić-Seoci i Kobiljača dok je pred samim dovršetkom izgradnja vodovodne mreže za naselja Mali Prolog i Pozla Gora kao i za buduću Poslovnu zonu Pojezerje, koja se nalazi na području naselja Pozla Gora, uz Državnu cestu D-62 (Metković-Vrgorac) i u zoni odvojka za koridor Vc.

Područjem općine prolazi i dio Autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik, dionica Ravča-Ploče, u ukupnoj dužini od oko 6 kilometara. Područjem općine prolazi i trasa budućeg regionalnog plinovoda Split (Dugopolje)-Ploče.

Također, na području općine, u naselju Otrić-Seoci, nalazi se i osmogodišnja osnovna škola, dječji vrtić odnosno predškolski odgoj kao i poštanski ured Otrić-Seoci. Postoje još i dvije trgovačke radnje kao i dva ugostiteljska objekta (kafići).

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

Ministarstvo kulture RH donijelo je Rješenje o zaštiti kamenih kugla na prijedlog Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Rješenjem ministra mr. Jasena Mesića od 24. lipnja 2011. godine kamene kugle pronađene na sjevernim padinama brda Šubir u općini Pojezerje proglašene su zaštićenom prirodnom vrijednošću temeljem članka 29. Zakona o zaštiti prirode. Predmetne kamene kugle radi svoje rijetkosti, izgleda i izvanrednog znanstvenog značenja imaju svojstva zaštićenog minerala/nakupine minerala iz članka 20. stavka 1. Zakona o zaštiti prirode, te su stoga utvrđene i proglašene zaštićenom prirodnom vrijednošću.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

U općini Pojezerje, točnije u Otrić-Seocima, postoji jedna škola koja ima oko 80 učenika te vrtić koji je ponovo pokrenut prije nekoliko godina.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Pojezerje koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.