Pokolj u Miletićima 24. travnja 1993.

Izvor: Wikipedija

Pokolj u Miletićima 24. travnja 1993. bio je prvi masovni zločin Armije Republike Bosne i Heregovine nad Hrvatima iz općine Travnik.[1] Počinile su ga tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba.

Tog dana, 24. travnja 1993., bh. muslimanske postrojbe, Armija RBiH, ušla je u hrvatsko selo Gornje Miletiće, koje se nalazilo u potpunom muslimanskom okruženju, pa i nije predstavljalo nikakvu opasnost ni za svoje susjede Muslimane, a pogotovo ne za postrojbe Armije RBiH.[1] Ubrzo nakon ulaska u selo, ubili su petero seljana hrvatske nacionalnosti: Stipu Pavlovića (rođen 1933.), Antu Petrovića (r. 1937.), Franju Pavlovića (r. 1960.), te devetnaestogodišnje Tihomira i Vladu Pavlovića.[1] U vrijeme zločina u selu je živjelo šezdesetak Hrvata, a oni koji nisu bili ubijeni protjerani su iz sela.

I prije samog zločina, 20. listopada 1992. u Travniku je ubijen hrvatski zapovjednik Ivica Stojak, a zbila su se i četiri pojedinačna ubojstva Hrvata u Travniku prije samog pokolja u Gornjim Miletićima.[1]

Za zločin još nitko nije procesuiran kako bi odgovarao, a Armija RBiH više puta je pokušala negirati organiziranje i provođenje pokolja u Miletićima.[1]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Zvonimir Čilić, Tužna obljetnica u Srednjoj Bosni: Masovni zločin nad Hrvatima nije zaboravljen, slobodnadalmacija.hr - mrežno izdanje novina Slobodna Dalmacija, objavljeno 25. travnja 2008., pristupljeno 16. svibnja 2016.