Pokolj u selu Donji Mosti

Izvor: Wikipedija

Pokolj u selu Donji Mosti bio je zločin kada su nekoliko sati nakon uspostave ND Hrvatske žandari i jugoslavenski oficiri 2. konjičkog puka "Car Dušan Silni" ubili 28 Hrvatski civila u predgrađu Bjelovara na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. To je bio prvi ratni zločin počinjen nad hrvatskim civilima na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Tako su počeli srpski zločini nad civilima nekoliko sati prije proglašenja NDH u Zagrebu.Tijekom Jugokomunističkog režima prešućivalo se o tim hrvatskim žrtvama.

Raspršena jugoslavenska vojska i žandari ubili su u gradu Bjelovaru i okolici 22 Hrvata, a ima tvrdnji o 27 ubijenih u gradu i 72 na području Kotara Bjelovar. Četnički teror i pokolj u Donjim Mostima umjesto zastrašivanja hrvatskih seljaka postigao je suprotni učinak, tako, da je idućih mjeseci većina tih seljaka krenula u Hrvatsku vojsku braniti Hrvatsku državu.

Nijemci su toga dana tenkovima već došli do Bjelovara i prisilili Jugoslavene na predaju. Bio je zarobljen i konjički major Nikola Hrgović iz Bjelovara, Srbin, za koje se pretpostavljalo da je naredio umorstva hrvatskih seljaka. Dospio je pred hrvatski sud u Bjelovaru. Nakon neuspjelog dokaznog postupka, u srpnju 1941. godine pušten je u Srbiju, gdje je nakon rata umro u Beogradu

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]