Pokolj u selu Donji Mosti

Izvor: Wikipedija

Pokolj u selu Donji Mosti bio je ratni zločin nekoliko sati nakon Bjelovarskog ustanka, kada su žandari i jugoslavenski oficiri 2. konjičkog puka "Car Dušan Silni" ubili 28 hrvatskih civila u predgrađu Bjelovara na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. To je bio prvi ratni zločin počinjen nad hrvatskim civilima na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.

Tijekom vremena socijalizma hrvatske žrtve i zločin u Donjim Mostima bili su prešućeni.

Raspršena jugoslavenska vojska i žandari ubili su u gradu Bjelovaru i okolici 22 Hrvata, a ima tvrdnji o 27 ubijenih u gradu i 72 na području bivšeg Kotara Bjelovar. Teror i pokolj u Donjim Mostima umjesto zastrašivanja seljaka postigao je suprotni učinak, šireći ekstremizam među narodom.

Nijemci su toga dana tenkovima već došli do Bjelovara i prisilili Jugoslavene na predaju. Bio je zarobljen i konjički major Nikola Hrgović iz Bjelovara, Srbin, za koje se pretpostavljalo da je naredio ubojstva hrvatskih seljaka. Dospio je pred hrvatski sud u Bjelovaru. Nakon neuspjelog dokaznog postupka, u srpnju 1941. godine pušten je u Srbiju, gdje je nakon rata umro u Beogradu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]