Politika Njemačke

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Politika Njemačke ima dugu tradiciju. Njemačka je demokratska, savezna parlamentarna republika, a federalna zakonodavna vlast pripada Bundestagu (parlamentu Njemačke) i Bundesratu (predstavničko tijelo pokrajina).

Postoji višestranački sustav kojim od 1949. godine dominiraju Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD). Njemačko pravosuđe neovisno je o izvršnoj vlasti i zakonodavstvu, dok je uobičajeno da vodeći članovi izvršne vlasti budu i članovi parlamenta. Politički sustav postavljen je u ustavu iz 1949. godine - Grundgesetzu (osnovni zakon), koji je ostao na snazi ​​s manjim izmjenama nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Ustav naglašava zaštitu individualne slobode u opsežnom katalogu ljudskih i građanskih prava i dijeli snage između savezne i državne razine, te između zakonodavnih, izvršnih i sudskih grana.

Zapadna Njemačka bila je osnivačica Europske zajednice 1958. godine, koja je postala EU 1993. godine. Dio je Schengenskoga područja, a od 1999. članica je eurozone. Članica je Ujedinjenih naroda, NATO-a, G8, G20 i OECD-a.

Analitička tvrtka „Economist Intelligence Unit” ocijenila je Njemačku kao "punu demokraciju" 2016. godine.