Pomoć:Savjet tjedna/22

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kazalo prema početku naslova

Jeste li možda pri korištenju papirnate enciklopedije navikli da otvorite neki svezak i čitate redom članke počevši od nekog slova? Želite li na isti način čitati članke na Wikipediji? Ne morate mijenjati navike: i takav način je moguć na Wikiperiji. Podržano je traženje članaka prema početku naslova i samo trebate kliknuti na poveznice.

Otvorite Kazalo prema početku naslova, unesite slovo od koga želite početi i stisnite "Kreni". S jednim unešenim slovom dobit ćete duži popis na više stranica, kroz koje se možete kretati klikom na navigacijske poveznice u desnom kutu na vrhu i dnu, ili otvoriti stranicu s traženim pojmom ako ste stigli do njega. Ako želite suziti i ubrzati pretragu, bez otvaranja nepotrebnih stranica dok dođete do željenog pojma, unesite nekoliko početnih slova ili čitavu riječ i stisnite "Kreni".

Preporuka: na tipkovnici stisnite <shift> i kliknite na poveznicu članka kako biste ga otvorili u novom prozoru. Prednost je što na taj način možete pratiti poveznice iz članka i ne morate se vraćati na popis članaka za sljedeći pojam - jednostavno zatvorite prozor kad završite s čitanjem.

Na istoj stranici, izborom iz menija "Prostor" umjesto članaka možete pretražiti i druge imenske prostore. Na primjer, možete pronaći suradnike, kategorije ili predloške koji počinju određenim slovom.