Pomoć:Savjet tjedna/52

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Wikipedija nije samo red, rad i stega

Ponekad suradnici pogrješno protumače naslov "razgovor" te, unatoč zaglavlju u kojem piše da se to ne smije, započnu razgovor nevezan za članak ili se ponešeni temom priključe neprimjerenoj raspravi. To je sasvim razumljivo (ali nije opravdano!) iz razloga navedenih u uvodu stranice o susretima WIkipedista:

"Suradnici Wikipedije, Wikipedisti, Wikipedijanci, nisu roboti koji samo sjede za računalima i tipkaju, oni su ljudi koji imaju potrebu družiti se s drugim ljudima, pričati o raznim temama, upoznati svog kolegu suradnika, razmijeniti znanje i iskustva..."

Znajući to, Wikipedija je predvidjela nekoliko načina za komunikaciju među suradnicima, u svrhu jačanja duha zajednice:

  • Susreti uživo najbolji su način upoznavanja, kad možete vidjeti da iza nekog imena zaista postoji stvarna osoba. Iako se na susretima govori o Wikipediji, dopušteni su i svi ostali razgovori na bilo koje teme. Nedostatak susreta je što su ograničeni prostorno i vremenski i nisu svima dostupni.
  • Drugi, svima dostupan način komunikacije je razgovor na nekom od kanala IRC-a. Razgovori koji se ne tiču Wikipedije nisu poželjni, ali se iznimno mogu dopustiti ako na kanalu nema prometa i ako ne narušavaju red. Novija aplikacija s istom namjenom je Discord.
  • U Kafić se mogu napisati prigodne čestitke povodom blagdana ili značajnijih obljetnica.
  • Neki suradnici objavili su svoje rođendane te im u znak pažnje možete čestitati rođendan na njihovoj stranici za razgovor.
  • Još jedan lijepi znak pažnje je davanje nagrada suradnicima raznim povodima.

Osim na tim predviđenim mjestima, nisu dozvoljeni razgovori koji nisu u svrhu poboljšanja sadržaja i funkcioniranja Wikipedije.