Pomoć:Savjet tjedna/6

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Navođenje imena kategorije

Ponekad se pokaže potreba za postavljanjem poveznica na kategorije, kao u popisima kategorija koji se mogu pronaći na portalima ili kad neku kategoriju treba spomenuti u poruci. No, mnogi Wikipedisti koji pokušaju napisati ime kategorije u poveznici umjesto toga kategoriziraju stranicu u tu kategoriju. Na primjer, ako napišete "Mislim da članku nedostaje [[Kategorija:Astronauti]]", poruka će biti prikazana kao "Mislim da članku nedostaje", a stranica na kojoj ste to napisali bit će dodana u kategoriju astronauti. Poveznica na kategoriju je nestala! Nestala je zato što ju je Wikipedija automatski smjestila među kategorije na dnu stranice.

Kako biste ipak mogli postaviti poveznicu na kategoriju, jednostavno dodajte dvotočku nakon prvog para uglatih zagrada. Tada će poruka "Mislim da članku nedostaje [[:Kategorija:Astronauti]]" biti prikazana kao "Mislim da članku nedostaje Kategorija:Astronauti".

Tim je postupkom prikazana i ova poveznica na sve kategorije na Wikipediji.

Suradničke stranice po pravilu se ne kategoriziraju kao članci. Suradnici koji stvaraju članke na svojim podstranicama imaju dva načina stavljanja kategorija u takve članke:

  • kategoriju načiniti neaktivnom pomoću koda <nowiki>Kategorija:Primjeri</nowiki> što će se u članku prikazati kao Kategorija:Primjeri
  • na gore opisani način staviti kategoriju kao poveznicu, [[:Kategorija:Primjeri]] prikazat će se kao Kategorija:Primjeri

te ih aktivirati pri premještaju u GIP.