Pomorska luka Split

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Trajektna luka Split d.d.
Luka Split
Port of Split from the air 1.jpg
Grad Coat of arms of Split.svg Split, Splitsko-dalmatinska
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
More/rijeka Jadransko more
Službena stranica Trajektna luka Split d.d.

Trajektna luka Split d.d. je hrvatsko poduzeće iz Splita, Hrvatska u srednjoj Dalmaciji. Luka je, izvorno bila, trgovačko mjesto koje su prvotno osnovali grčki doseljenici s otoka Visa, a potom su ga preuzeli Rimljani. Luka je napredovala kroz srednji vijek, ali je doživjela pad krajem 18. i početkom 19. stoljeća kada je Riječka luka preuzela ulogu primarne trgovačke i pomorske luke u regiji.

Povijest[uredi VE | uredi]

Pogled na obalu i luku sa broda
Pogled na Pomorsku luku Split s broda USS Fort McHenry Američke ratne mornarice

Prvi transport u blizini gdje je današnja Trajektna luka bila je tadašnja luka Asphalatos, kojeg su osnovali Grčki starosjedioci osnovali u 4. st. pr. Kr. Pozicija transportne luke bila je izabrana zbog prirodne lokacije luke i ima široki izlaz i pogled na Jadransko more te na susjedne otoke naseljene Ilirima, najviše zbog blizine Salone. Kasnije je područje postalo dio Rimskog Carstva i nakon toga splitsku obalu je preuzeo Bizant sve do nastanka Hrvatskog Kraljevstva u početku 10. stoljeća.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Vladimir Posavec (ožujka 1998). "Povijesni zemljovidi i granice Hrvatske u Tomislavovo doba". Radovi Zavoda za hrvatsku povijest 30 (1): 281–290 pristupljeno 16. listopada 2011.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Luka Split. Hrvatska tehnička enciklopedija - portal hrvatske tehničke baštine