Pop rap

Izvor: Wikipedija
Pop rap
Stilski začetak:
Kulturni začetak: Kasnih 1980-ih,
New York City
Glazbala:
Popularnost:1990-ihdanas
Podjela žanra
pop-trap
Ostale teme

Pop rap (također nazivan još i kao pop hip-hop ili melodični hip-hop / melodični rap), glazbeni je žanr koji spaja liriku hip-hop glazbe zasnovan na ritmu pop glazbe prema melodičnijim vokalima i "zaraznijim" melodijama u odnosu na klasični hip-hop i/ili gangsta rap. Najveću popularnost stekao je tijekom 1990-ih godina, iako mu se utjecaj i korijeni mogu pratiti još od pojedinih hip-hop izvođača iz kasnih 1980-ih poput Run-a DMC-ja, LL Cool J-ja i Beastie Boysa.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

AllMusic opisuje pop rap kao "brak hip hop ritmova i repanja s ​​melodičnim udicama (eng. hook)", koji se obično pojavljuju kao dio refrena u standardnoj strukturi uobičajene pop pjesme."[1] Također ima i "blaže" tekstove, nego ulična, gangsta rap glazba.[2][3] Međutim, neki umjetnici iz 1990-ih spojili su pop rap s agresivnijim pristupom kako bi "umanjili" negativnu reakciju javnosti na njihov izričaj.[4] Glazbeni novinar Wilson McBee oštro je kritizirao pop rap: "Za pop repera se pretpostavlja da je "prodana" duša – netko tko je kompromitirao umjetnička načela kako bi se uklopio u komercijalna očekivanja. Ili još gore, to je netko tko nikad nije imao umjetnička načela od početka, tko je kriv za omalovažavanje društvene i političke tradicije rapa samo da bi zaradio novac." McBee je zatim nastavio: "Označavanjem onih poput Flo Ride i drugih pop repera, brišemo razliku između 'pop repera' i repera, što je jednostavno jako popularno. Nije svaki reper koji ima hit automatski rasprodan ili zaslužuje oznaku pop repera."[5]

Pop rap pjesme često imaju lirski sadržaj sličan onom u klasičnom popu s temama kao što su ljubav i veze.[6]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tijekom 1980-ih, rap umjetnici, uključujući Run-a DMC-ja i LL Cool J-ja, postavili su temelje pop rapa kad su se iznenada probili u glazbeni mainstream.[7] LL Cool J opisan je kao prvi "pop reper uopće", kada se istaknuo svojim debitantskom albumu Radio iz 1985. godine. MTV je opisao singl LL Cool J-ja iz 1987. "I Need Love" kao "jedan od prvih pop rap crossover hitova".[8] Kasnije su rap izvođači kao što su Tone Loc, Young MC i Fresh Prince stvarali melodije za zabavu i koristili svoje sposobnosti pripovijedanja kada su postali popularni. Tijekom 1990-ih pop rap počeo se još više širiti jer se hip hop glazba općenito počinje snažno povezivati ​​s dance glazbom i R&B-om.[9]

Početkom 1990-ih, MC Hammer i Vanilla Ice probili su se u mainstream s pjesmama poput "U Can't Touch This" i "Ice Ice Baby". Zbog njih je pop rap bio "ismijavan" (i, povremeno osuđivan) zbog svoje spremnosti da "krade" od dobro poznatih hit singlova.[10] Još jedan uspjeh bio je i remix pjesme "Fantasy" Mariah Carey iz 1995. s Ol' Dirty Bastardom.

Do kraja 1990-ih i ranih 2000-ih, reperi kao što je Ja Rule spojili su gangsta rap tematiku s elementima popa i soula iz 1980-ih.

Ponovno se vratio u mainstream s uspjehom Black Eyed Peasa koji su imali sjajne singlove poput "Where Is the Love?" s njihovog albuma Elephunk. Tijekom 2000-ih i 2010-ih godina pojavili su se mnogi pop-rap izvođači kao što su Drake, Jay-Z, Kanye West, will.i.am iz The Black Eyed Peasa, Flo Rida, Pitbull, LMFAO, B.o.B, T-Pain, Nicki Minaj, Wiz Khalifa, Macklemore, Anderson .Paak, Travis Scott, Post Malone, Rae Sremmurd, Lil Yachty, Doja Cat, Lil Nas X, The Kid Laroi, Jack Harlow i 24kGoldn između ostalih.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pop-Rap Music Songs. AllMusic (engleski). Pristupljeno 12. veljače 2023.
  2. Pop-Rap Music Songs. AllMusic (engleski). Pristupljeno 12. veljače 2023.
  3. aceterrier.com. ww38.aceterrier.com. Pristupljeno 12. veljače 2023.
  4. Pop-Rap Music Songs. AllMusic (engleski). Pristupljeno 12. veljače 2023.
  5. Prefixmag. prefixmag.com. 3. svibnja 2022. Pristupljeno 12. veljače 2023.
  6. Prefixmag. prefixmag.com (engleski). 3. svibnja 2022. Pristupljeno 12. veljače 2023.
  7. Pop-Rap Music Songs. AllMusic (engleski). Pristupljeno 12. veljače 2023.
  8. MTV Music. MTV (engleski). Pristupljeno 12. veljače 2023.
  9. Pop-Rap Music Songs. AllMusic (engleski). Pristupljeno 12. veljače 2023.
  10. Pop-Rap Music Songs. AllMusic (engleski). Pristupljeno 12. veljače 2023.