Popis epizoda serije Mrkomir Prvi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovo je popis epizoda serije Mrkomir Prvi koja se prikazuje na televizijskom programu HRT-a od prosinca 2021. godine.

Pregled serije[uredi | uredi kôd]

Sezona Epizoda Premijera sezone Kraj sezone
1 14 31. prosinca 2021 13. ožujka 2022.

Prva sezona[uredi | uredi kôd]

Broj epizode Epizoda Datum emitiranja
0 (1) Pilot - novogodišnja epizoda

U pilot epizodi saznajemo kako je knez Mrkomir ranosrednjovjekovni hrvatski vladar, koji vodi svoj dvor uz pomoć svog smutljivog i korumpiranog peharnika Slavomira, koji je ujedno i šef obavještajne službe K.O.A (Kneževa obavještajna agencija). Važnu ulogu na njegovu dvoru ima i njegova žena Anuša s kojom se Mrkomir povremeno svađa. Nezadovoljan je jer još uvijek ima titulu kneza i želi postati kralj. Ima vanbračnog sina Krivomira koji je dvorski buzdovanar. Želi kćer udati u Franačku, ali se na kraju odluči za bosanskog princa kako bi kasnije naslijedio njihovu kneževinu. Na dvoru se pojavljuje opat Držiha, koji želi izgraditi škole i opismeniti narod po uzoru na engleskog vladara, ali Slavomiru to nije u interesu. Jednom kad bosanski princ stigne na Mrkomirov dvor, njegova pojava sve šokira.

31. prosinca 2020.
1 (2) Mrkomir provodi pravdu

U kneževini se događaju neredi zbog gladi koju je uzrokovao vlastelin Tudorić pretjeranim zaduživanjem kod Rusa. Da smiri nerede Mrkomir hapsi Tudorića i na Slavomirov savjet organizira suđenje Tudoriću koje će biti predstava za narod. Slavomir ujedno saznaje da pokraj benediktinskog samostana na Klisu treba prolaziti bizantski trgovački put prema južnim pokrajinama, pa nagovara kneza Mrkomira da se okoristi time. Slavomir pokušava iznuditi mito od Tudorića, što ovaj ne želi. Mrkomir pregovara s benediktincima da mu predaju svoje zemljište gdje treba prolaziti bizantski put a ovi zauzvrat traže da im knez izgradi samostan pokraj svog dvora, pa potpišu darovnicu. Nakon što Slavomir osudi Tudorića na smrt, ovaj mu pristaje reći gdje je sakrio svoje bogatstvo. Bizant na kraju odustaje od trgovačkog puta kroz kneževinu jer im netko (ispada Slavomir) napada putnike i iz njih izvlači informacije.

19. prosinca 2021.
2 (3) Mrkomir i blagdani

Na Mrkomirovom dvoru odvijaju se pripreme za nadolazeći blagdan Sveta tri kralja. Anuša prigovara Mrkomiru da im nedostaje zelenila na dvoru. Maruša ljuti majku jer želi na večeru pozvati svog dečka Gladomira, mutavog mesarovog sina, no Mrkomiru to ne smeta jer Gladomirov otac radi dobru janjetinu. Papa traži od Mrkomira da posti za blagdane, za što ovaj neće ni čuti. Krivomira je zavela Guzoslava koja želi da ju povede na večeru na dvor. Slavomir čami u tamnici zbog optužbi za malverzacije s nekretninama u Trogiru i pokušava se na sve načine izvući. Prava prilika mu se ukaže kad kneginja Anuša traži od njega da u zamjenu za amnestiju makne mesarova sina od njene kćeri. On stoga dogovara s Guzoslavom da na večeri zavede Gladomira, no oportunistička, kakva je, ona usput zavodi i kneza Mrkomira, dok ju mutavi Gladomir od hrane baš i ne doživljava. Vidjevši to, ljubomorna Anuša, žuri u tamnicu i pušta Slavomira, tražeći ga da pod hitno uhapsi i Guzoslavu i Gladomira za što nek sam smisli razlog. Slavomir ubrzo dolazi sa stražom i hapsi Guzoslavu i Gladomira pod optužbom za pokušaj državnog udara.

26. prosinca 2021.
3 (4) Mrkomirov Gambit

Kneževinu je zahvatila epidemija kuge. Knez Mrkomir teško je bolestan i prikovan za krevet, pa za njega brinu kneginja Anuša i dvorski doktor Sumamir. Anušino vođenje kneževine frustrira Slaovmira koji zbog njene čvrste vladavine ne može muljati dvorskim poslovima. Slavomir stoga uvjeri Krivomira u teoriju zavjere po kojoj kneževinom zapravo vladaju kneginja u suradnji s ljudima-zmajevima koji stoje iza epidemije i svih ratova. Nakon što ju zajedno prošire, dogodi se pobuna svjetine, koja ionako pretjerano ne vjeruje u postojanje stvarne epidemije. Mrkomira na postelji posjeti smrt u obliku Želimira i traži od njega da igraju partiju šaha u zamjenu za to da ga ostavi na životu. Kako se pokaže, Mrkomir uopće nema pojma o šahu, no njegovo stalno kukanje i sarkastični komentari šahovskih pravila toliko iritiraju smrt, da ova preda partiju i ostavi ga na životu. U međuvremenu, Slavomir nagovori Krivomira da dokrajči oca, no naglo ozdravljeli Mrkomir u dvorskoj kuhinji pronalazi dvojicu Krivomirovih pomoćnika koji "taracaju" omraženo povrće, što im je ranije naredio Krivomir, rekavši da će mu to biti prvi potez kad preuzme vlast. Slavomir dvojicu pred knezom optuži da su ustanici, ljudi-zmajevi i pijandure, pa ih Mrkomir baci u tamnicu. Budući da svjetina ionako ne vjeruje u kugu, Mrkomir odluči objaviti da epidemija više ne postoji jer ju je on pobijedio.

2. siječnja 2022.
4 (5) Mrkomir ide na odmor 9. siječnja 2022.
5 (6) Mrkomir i čudesni eliksir 16. siječnja 2022.
6 (7) Mrkomir u boljem svjetlu 23. siječnja 2022.
7 (8) Mrkomir i kreditna omča 30. siječnja 2022.
8 (9) Mrkomir i novo oružje 6. veljače 2022.
9 (10) Mrkomir i ljubavni napitak 13. veljaće 2022.
10 (11) Mrkomir obnavlja kneževinu 20. veljače 2022.
11 (12) Mrkomir i kamen mudraca 27. veljače 2022.
12 (13) Mrkomir i igre na sreću 6. ožujka 2022.
13 (14) Mrkomir i voće razdora 13. ožujka 2022.