Popis likova u Štrumpfovima

Izvor: Wikipedija

Ovo je popis likova koji se pojavljuju u stripu, TV serijama i filmovima o Štrumpfovima.

Štrumpfovi (protagonisti)[uredi | uredi kôd]

Papa Štrumpf

Štrumpfeta

Kralj Štrumpf

Skladni

Skladni, Svirko (fr.: Schtroumpf Musicien, en.: Harmony Smurf), Štrumpf glazbenik koji najviše voli svirati trubu, iako je njegovo glazbeno umijeće upitno.

Divlji

Divlji (fr.: Schtroumpf Sauvage, en.: Wild Smurf) nosi samo odjeću od lišća. Ne razumije ostale Štrumpfove, a može razgovarati sa životinjama i pitati njih za pomoć.

Licko

Licko (fr.: Schtroumpf Coquet, en.: Vanity Smurf), narcisoidni Štrumpf. Ima cvijet u šeširu i stalno gleda svoj odraz u zrcalu, kojeg često ljubi. Govori pomalo ženskastim glasom.

Lumen

Lumen (fr.: Schtroumpf à Lunettes, en.: Brainy Smurf) smatra sebe najinteligentnijim Štrumpfom i stručnjakom za sve, iako je njegovo stvarno znanje o mnogočemu u najmanju ruku upitno. Često njegovi pokušaji pomoći u određenim situacijama dovode do još više poteškoća. On je Papa Štrumpfov šegrt i asistent. Može se razlikovati od ostalih Štrumpfova po velikim naočalama. Ostali Štrumpfovi često ne mogu slušati njegovo mudrovanje pa ga često porad toga izbacuju iz sela.

Mrgud

Mrgud (fr.: Le Schtroumpf Grognon, en.: Grouchy Smurf), Štrumpf mizantrop. Mrzovoljan je i uvijek namrgođena lica. Najčešće koristi rečenicu: "Ja mrzim (nešto)! "

Pjesnik

Pjesnik (fr.: Schtroumpf Poète, en.: Poet Smurf), vrlo osjetljiv umjetnik koji obično provodi vrijeme lutajući po šumi i smišljajući stihove i pjesme.

Štrumpfica

Štrumpficu (fr.: Sassette, en.: Sassette Smurfling) je stvorio zli čarobnjak Gargamel kako bi bila Štrumpfetina sestra. Uz pomoć čarolije Pape Štrumpfa pretvorena je u pravog Štrumpfa. Tepa Papi Štrumpfu i Pra papi, ali osjeća neku ljubav i prema Gargamelu koji ju je stvorio, nazivajući ga taticom Gargamelom.

Štrumpfić

Štrumpfića (fr.: Bébé Schtroumpf, en.: Baby Smurf) je donijela roda. Ima magične moći i nije naučio govoriti.

Trapavi

Trapavi (fr.: Schtroumpf Maladroit, en.: Clumsy Smurf) je pomalo pomračenog uma, ali simpatičan Štrumpf. Prepoznatljiv je po vrećastoj odjeći (prikladno njegovoj trapavosti) i hobi mu je prikupljanje stijena.

Vicko

Vicko (fr.: Schtroumpf Farceur, en.: Jokey Smurf), veseli Štrumpf koji uživa zafrkavati ostale Štrumpfove. Najčešće daje ostalim Štrumpfovima dar ili iznenađenje, eksplozivnu napravu umotanu u dar. Kad drugi Štrumpf otvori dar, naprava eksplodira i cijelo lice ili tijelo zafrkanog Štrumpfa bude prljavo od pepela.

Hrga

Majstor

Majstor (fr.: Schtroumpf Bricoleur, en.: Handy Smurf), posebno obučen i s olovkom iznad uha, Štrumpf poznat po popravljanju i nevjerojatnim tehnološkim izumima. U crtanom filmu on spašava Marinu i njenog bolesnog oca.

Prapapa

Farmer

Farmer (fr.: Schtroumpf Paysan, en.: Farmer Smurf), Štrumpf poljoprivrednik. Brine se o usjevima biljaka i pomaže organizirati žetvu. Nosi tamno zeleno odijelo, drvene klompe i slamnati šešir.

Lijeni

Lijeni (fr.: Schtroumpf Paresseux, en.: Lazy/Sleepy Smurf) troši gotovo cijelo svoje vrijeme spavajući, bilo u svom krevetu, na travi ili na visećem ležaju, u bilo koje doba dana i noći.

Antagonisti[uredi | uredi kôd]

Gargamel

Azrijel

Azrijel (fr./en.: Azrael), Gargamelov mačak. Iako ga Gargamel nikada ne tretira dobro (često mu nanosi bol), on ga voli i poštiva kao gospodara. Često ga Gargamel pošalje hitati Štrumpfove, ali Azrijel nikada ne uspije jer je poprilično nespretan. Narančaste je boje, ističe se po brkovima, prljav. Izvorno je u stripu prikazan kao ženka, a u crtićima je uvijek prikazan kao mužjak. U jednoj epizodi Azrijela ukrade Klorofilina kći i Gargamel biva tužan (traga za njim, nedostaje mu), što znači da ipak ima ljubavi prema Azrijelu. Gargamelove najčešće riječi upućene Azrijelu glase: "Ti glupa mačketino! "

Agata

Agata (fr./en.: Hogatha), stara ružna vještica koja želi uništiti Štrumpfove. Vrlo je niska i ima veliku bradavicu na nosu. Ona je uvjerena u svoju ljepotu, iako je ružna i nosi crvenu periku kako bi prikrila ćelavost. Jaše na supu Haroldu. U jednoj epizodi čarolijom se pretvara u Štrumpfa kako bi zadala nevolje Štrumpfovima. Ne uspijeva. Ona i Gargamel se ne vole. Jednom prilikom čarolijom se Agata pretvara u atraktivnu ženu kako bi od Gargamela izmamila čarobne naušnice koje imaju moć uništiti Štrumpfove (to joj kasnije ne polazi za rukom).

Baltazar

Baltazar (fr./en.: Balthazar), Gargamelov kum, zli čarobnjak puno bezdušniji od svog kuma. Živi u velikom dvorcu pred čijim je ulazom jarak u kojem živi strašni zmaj. Jednom prilikom Gargamel odlazi do Baltazara kako bi ukrao knjigu u kojoj piše kako Štrumpfove pretvoriti u zlato. To mu uspijeva. Baltazar tada misli da je to najobičnija knjiga pripovijedaka i da Štrumpfovi i Majka Priroda ne postoje. Kasnije se uvjeri u suprotno i neuspješno pokuša pohitati Štrumpfove.

Klorofila

Klorofila (fr./en.: Chlorhydris), zla čarobnica moćnija od Agate. Najveći joj je san svijet bez ljubavi. Gadna je i beznadna ružna žena. Svoju lijepu kći je pretvorila u staru rugobu kako se nitko ne bi zaljubio u nju (bila je zaljubljena u kraljevića koji je bio zaljubljen u nju). Puno kasnije uz pomoć suza Štrumpfova Klorofilina kći povrati stari izgled ljepotice. Klorofila i Gargamel se ne vole. Jednom prilikom pošalje Gargamelu pismo u kojem traži donijeti joj mačka Azrijela u zamjenu za zlato. Gargamel dođe i preda joj mačka, a Klorofila mu neda zlato već ga baci u stupicu. Gargamel se nekako izvuče i na kraju on spriječi Klorofilu koja je namjeravala uz pomoć čarolije za koju joj je potreban mačak Azrijel ostvariti san o svijetu bez ljubavi.

Podržavajući[uredi | uredi kôd]

Otac Vrijeme

Otac Vrijeme (fr.: Père Temps, en.: Father Time), prikazan kao starac u bijeloj haljini, dobar prijatelj Štrumpfova i Majke Prirode.

Majka Priroda

Majka Priroda (fr.: Mère Nature, en.: Mother Nature), starica zadužena za nesmetano funkcioniranje prirode. Dobra je prijateljica Štrumpfova i često surađuje s Ocem Vremenom.

Homnibus

Homnibus (fr.: Homnibus, en.: Enchanter Homnibus), stari čovjek čarobnjak i veliki prijatelj Pape Štrumpfa. Papa Štrumpf ga često posjećuje kako bi raspravljali o magiji i igrali šah. Homnibus ima mladog služitelja Olivera.