Poremećaji acidobazne ravnoteže

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MeSH D000137 Uredi na Wikipodatcima

Poremećaji acidobazne ravnoteže je naziv za različita stanja ljudskog tijela u kojima poremećen odnos baza i kiselina u krvi, te je vrijednost pH krvne plazme izvan normalnih granica koje su od 7,35 do 7,45.

Povišenja vrijednosti pH na iznad 7.45 se naziva alkaloza, a sniženje vrijednosti pH na ispod 7.35 naziva se acidoza. Prema etiologiju može se podijeliti na metaboličku alkalozu i respiratornu alkalozu, tj. na metaboličku acidozu i respiratornu acidozu, ovisno o tome radi li se o poremećaju dišnog sustava (respiratorna) ili je uzrok u nekom drugom sustavu (metabolička). Može nastati i mješoviti poremećaj acido-bazne ravnoteže.

Valja napomenuti da se termin acidoza odnosi na proces koji uzrokuje nisku pH vrijednost u krvi i tkivima, dok se acidemija odnosi specifično na nisku pH vrijednost krvi.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Metabolička acidoza. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. ožujka 2014. Pristupljeno 16. ožujka 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Metabolička alkaloza. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. ožujka 2014. Pristupljeno 16. ožujka 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)