Prijeđi na sadržaj

Porfirije (patrijarh srpski)

Izvor: Wikipedija
Porfirije Perić
Porfirije (patrijarh srpski)

46. patrijarh srpski
trenutačno
u službi od
18. veljače 2021.
Prethodnik Irinej Gavrilović
4. mitropolit zagrebačko-ljubljanski
trajanje službe
2014. – 2021.
Prethodnik  Jovan Pavlović
Rođenje 22. srpnja 1961., Bečej
Zanimanje teolog

Patrijarh srpski Porfirije (rođen kao Prvoslav Perić; Bečej, 22. srpnja 1961.), 46. je arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Patrijarh Porfirije s bijelom panakamilavkom (patrijarhijskom kapom) i u svečanoj zelenoj odori, simbolu patrijarha u pravoslavnom svijetu u molitvi tijekom liturgijske službe u Crkvi svetog Luke u Beogradu

Rođen je u Bečeju u obitelji oca Radivoja i majke Radojke. Svjetovno ime mu je Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. U samostanu Visoki Dečani zamonašio se 1985. Zaređen je u čin jeromonaha 21. studenoga 1990. u bačkom samostanu Kovilj.[1] Bogosloviju Bogosloviju je diplomirao 1986. a diplomirao je Pravoslavnome bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Po diplomiranju upućen je na poslijediplomski studij u Atenu gdje je ostao do 1990. godine, kada po nalogu episkopa bačkog Irineja Bulovića dolazi u samostan Svetih arhangela u Кovilj, gde je postavljen za igumana. Doktorsku disertaciju "Mogućnost spoznaje Boga u apostola Pavla po tumačenju Svetog Ivana Zlatoustoga" obranio je na Bogoslovskom fakultetu Sveučilišta u Ateni (2004.).

Kao iguman, bio je posebno angažiran i na liječenju oboljelih od ovisnosti, a 2005. godine osnovao je terapijsku zajednicu "Zemlja živih", koja je priznata kao najuspješniji projekt za liječenje narkomanije.[2]

Patrijarh Porfirije blagosilja narod tijekom procesije za Spasovo, slavu grada Beograda 2023.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na redovnom zasjedanju 14. svibnja 1999. izabrao za vikarnog episkopa Egerskoga, što je naslovni episkopat pri Eparhiji bačkoj. Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i vjerskih zajednica, izabrala 2005. godine za člana Vijeća Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Vijeće ga je za svog predsjednika izabralo 2008. godine. Bio je prvi arhijerej Srpske pravoslavne crkve kojem je povjerena briga nad organizacijom vjerskog života u Vojsci Srbije (2010.2011.).

Sveti arhijerejski sabor SPC-a izabrao ga je 26. svibnja 2014. za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cijele Italije, na dužnost upražnjenu smrću mitropolita Jovana Pavlovića. Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu. Govori grčki, njemački i engleski, a služi se ruskim jezikom.[3] Predsjednik je Upravnog odbora Humanitarnog fonda Privrednik, koji osigurava stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Dana 18. veljače 2021. izabran je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, dok je na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice,[4][5] 14. listopada 2022.,[6] ustoličen na tron arhiepiskopa pećkih i patrijarha srpskih u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji, drevnom sjedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »Ja jesam Srbin, ali sam prije svega kršćanin, a to je univerzalna vrijednost i zato ću propovijedati i svjedočiti Krista. Volim svoj narod, ali volim i voljeću i sve druge narode, svakog čovjeka, svaku ikonu Božiju[3]«
(Porfirije Perić)

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Samostan Kovilj [Samostan Kovilj]. wikihrhr.top. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. listopada 2022. Pristupljeno 6. listopada 2022.
  2. Vladika Porfirije novi partijarh srpski. kossev.info. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2021. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  3. a b Porfirije izabran za novog patrijarha SPC. danas.rs. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  4. Pokrov Presvete Bogorodice [Pokrov Presvete Bogorodice]. usnews.com. Pristupljeno 14. listopada 2022.
  5. Pokrov Presvete Bogorodice (Pokrov Blažene Djevice Marije) je kršćanski crkveni blagdan kada crkva slavi Blaženu Djevicu Mariju kao pokroviteljicu i zaštitnicu kršćanskog roda. Po julijanskom kalendaru blagdan se slavi 1. listopada, a trenutno se taj 1. listopad poklapa s 14. listopadom po gregorijanskom kalendaru.
  6. Ustoličen patrijarh Porfirije [Ustoličen patrijarh Porfirije]. slobodnaevropa.org (srpski). Pristupljeno 14. listopada 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Prethodi: Mitropolit
zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije

2014.2021.
Slijedi:
Jovan Pavlović '
Prethodi: patrijarh srpski
2021.trenutačno
Slijedi:
Irinej Gavrilović '