Portal:Biografije/Izabrana biografija/02, 2011.

Izvor: Wikipedija
Rosa Louise McCauley Parks
Rosa Louise McCauley Parks

Rosa Louise McCauley Parks (4. veljače 1913.24. listopada 2005.), afroamerička aktivistica za ljudska prava koju je američki Kongres proglasio „majkom modernog Pokreta za ljudska prava“.

Rosa Parks je postala poznatom kada je 1. prosinca 1955. godine, na zahtjev vozača autobusa, odbila ustupiti svoje mjesto bijelom putniku. Njezino uhićenje i nakon toga suđenje zbog građanskog neposluha rezultiralo je bojkotom autobusnoga prometa u Montgomeryju. Uloga Rose Parks u američkoj povijesti priskrbila joj je status ikone u američkoj kulturi, a njezini postupci dali su medijsku i drugu pozornost pokretima za ljudska prava diljem svijeta.

Rosa Parks je rođena kao Rosa Louise McCaley u Tuskegeeu, u Alabami, od oca Jamesa, stolara i majke Leone McCaleyu, učiteljice. Pohađala je državni koledž u Alabami, ali je bila primorana napustiti ga kako bi se skrbila o baki, a kasnije i o oboljeloj majci.

Po tzv. zakonu Jima Crowa, crnci i bijelci na američkome Jugu bili su odvojeni skoro u svakom aspektu života, uključujući i javni prijevoz.

Usprkos najranijih sjećanja vezanih uz ljubaznost bijelih stranaca iznesenih u Parksovoj autobiografiji, okolnosti u kojima se nalazila nisu joj dopuštale zaboravljati rasizam koji ju je okruživao. Rosa se u svom trećem pokušaju uspjela registrirati za glasovanje, a u prosincu 1943. godine Parksova postaje aktivnom članicom Pokreta za ljudska prava, pridružujući se podružnici NAACP-a u Montgomeryju.

Nakon njezinoga uhićenja Rosa postaje ikonom Pokreta za ljudska prava, ali joj to donosi dosta neugodnosti. Godine 1957. Parksovi napuštaju Montgomery i odlaze u Virginiju

Više… -- Arhiv -- Prjedložite i Vi izabrane životopise.