Portal:Likovna umjetnost/Izabrana biografija/12, 2008.

Izvor: Wikipedija
Giotto di Bondone, Spomenik Giotta u Firenci
Giotto di Bondone, Spomenik Giotta u Firenci

Hieronymus Bosch, pravog imena Heroen Anthonizoon zvan i Bosch van Aken ('s-Hertogenbosch, Nizozemska, oko 1450. – 's-Hertogenbosch, 9. kolovoza 1516.) bio je Nizozemski slikar na prijelazu renesanse u manirizam. Najčuveniji umjetnik fantastičnih prizora u zapadnoeuropskoj umjetnosti.

Slikarski nauk je započeo u obiteljskoj radionici. Upotrebljavao je neobičnu i maštovitu ikonografiju vezanu za lokalna pučka praznovjerja i misterije, te kršćansku etiku o ispaštanju smrtnih grijeha. Individualnim realističkim stilom slika virtuoznim, minucioznim rukopisom i raskošnim koloritom maštovite i halucinantne vizije pakla, raja, grijeha, iskušenja svetaca i sl. (Vrt naslade; Sedam smrtnih grijeha; Posljednji sud; Iskušenje Svetog Antuna; i dr.). U nevjerojatno domišljate krajolike i dramatične odnose radi kompozicije s mnoštvom malih prizora brojnih ljudskih i životinjskih likova uglavnom ptičjih i čudnovatih biljnih oblika.

Velika zbirka njegovih djela se nalazi u muzeju Prado u Madridu jer su njegove slike bile privlačne mistično egzaltiranim Španjolcima, koji su ih otkupljivali još za njegova života...


Više ...