Portal:Nogomet/Arhiv članaka/2006. i 2007.

Izvor: Wikipedija

2006.[uredi kôd]

  1. Nogomet (25. lipnja 2006.)
  2. Bobby Charlton (24. kolovoza 2006.)
  3. Francuska nogometna reprezentacija (24. rujna 2006.)
  4. Arsenal F.C. (5. listopada 2006.)
  5. GNK Dinamo Zagreb (16. prosinca 2006.)

Mjesec 12

Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb je jedan od dva najpopularnija hrvatska nogometna kluba. Od osnutka Republike Hrvatske najtrofejniji je klub u državi. Nadimci kluba su: zagrebački plavi, modri, plavi lavovi, purgeri. Maskota kluba je lav Maksi. Dinamo je poznat po svojim vjernim i fanatičnim navijačima Bad Blue Boysima. Domaće utakmice klub igra na stadionu Maksimir.

GNK Dinamo je osnovan 9. lipnja 1945. odlukom komunističkih vlasti koje su ukinule prijeratne hrvatske klubove. Dinamo nastavlja tradiciju najtrofejnijeg i najpopularnijeg zagrebačkog kluba prije 2. svjetskog rata HŠK Građanski (osnovan 26. travnja 1911.). Od njega je Dinamo preuzeo plavu boju dresova te nadimak purgeri. Većina igrača Građanskog je prešla u novoosnovani klub zajedno sa trenerom Martonom Bukovijem, a od 1969. i grb je vrlo sličan grbu Građanskoga.

Najveći rival je splitski Hajduk. Dinamo i Hajduk igraju Vječni derbi oko prestiža u Hrvatskoj. U bogatoj povijesti osvojeno je 18 naslova prvaka (Građanski 6 puta, Dinamo 12) te 17 nacionalnih kupova. Dinamo je jedini hrvatski klub koji uspio osvojiti neki europski trofej, Kup velesajamskih gradova 1967. godine, preteču Kupa UEFA-e.

Klub je od osnivanja športski simbol grada Zagreba i nogometni ponos Hrvata. Istraživanja pokazuju da 33 % građana Hrvatske navija za Dinamo. Najviše odigranih utakmica, 802, za Dinamo ima Dražen Ladić, a najbolji strijelac je Igor Cvitanović sa 302 postignuta gola....




2007.[uredi kôd]

Mjesec 4

HNK Hajduk Split je najveće športsko društvo u Splitu i također jedno od većih u Hrvatskoj.

Puno ime je Hrvatski nogometni klub Hajduk Split.

HNK Hajduk Split osnovala je, u praškom kafiću U Fleku, skupina studenata tehnike iz Praga (Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević, te po nekima i Vladimir Šore), nakon što su gledali susret tamošnjih Sparte i Slavije. Tada su došli na ideju da osnuju nogometni klub u svom rodnom gradu. Organizacija je bila vrlo slaba na početku, dok se u jednom splitskom kafiću „Troccoli” nisu napisala pravila kluba, za tzv. stolom mudraca predlagana su imena za klub, među kojima su bili Mosor, Marjan, Borac, Uskok, Velebit i dr. Ime je klubu, na kraju, dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput ustanikâ (hajduka). Taj je naziv bio provokativan vlastima Austro-Ugarske Monarhije, ali su domišljati osnivači „zasladili” zahtjev upućen tijelima vlasti podatkom da: „...




Mjesec 5

Svjetsko prvenstvo u nogometu – Njemačka 2006., službenog naziva 2006 FIFA World Cup Germany™, održavalo se od 9. lipnja do 9. srpnja 2006. u 12 njemačkih gradova. Glavni organizator prvenstva je svjetska nogometna federacija FIFA, a ono će biti ukupno 18. završnica Svjetskog prvenstva u nogometu.

U kvalifikacijama za prvenstvo sudjelovalo je ukupno 197 reprezentacija, a na samoj završnici prvenstva sudjelovale su 32 reprezentacije. Od svih reprezentacija koje su se kvalificirale na završnicu prvenstva samo se reprezentacija Njemačke izravno kvalificirala kao reprezentacija zemlje domaćina, a ovo prvenstvo razlikuje se od prijašnjih po tome što se na njega prvak prethodnog prvenstva, u ovom slučaju Brazil, nije izravno kvalificirao na završnicu prvenstva već je morao igrati kvalifikacijske utakmice kao i sve ostale reprezentacije. U Njemačkoj su svoj prvi nastup na završnici Svjetskog prvenstva u nogometu ostvarile reprezentacije...




Mjesec 6

UEFA Liga prvaka (prije službeno, ali i danas zvana Europski kup) godišnje je nogometno natjecanje koje organizira UEFA za najbolje europske klubove. Ona je jedan od najprestižnijih sportskih turnira, zajedno s južnoameričkim Copa Libertadoresom.

Turnir je osnovan 1955., na prijedlog francuskog novinara i urednika L'Équipea Gabriela Hanota, kao kontinentalno natjecanje za klubove pobjednike liga iz kojih dolaze nazvano Europski kup. U sezoni 1992/93. naziv turnira promijenjen je u UEFA Liga Prvaka, i od tada se na turniru natječu samo najbolje momčadi europskih nogometnih liga, iako neke od njih nikad nisu bili prvaci u svojoj ligi. UEFA Liga Prvaka ne bi trebala biti poistovijećena s Kupom UEFA-e ili s već ukinutim Kupom pobjednika kupova...




Mjesec 7

Njemačka nogometna reprezentacija predstavlja Njemačku na nogometnim natjecanjima. To rade vrlo uspješno; muškarci su osvojili 3 Svjetska prvenstva u nogometu, a žene jedno. Na Olimpijskim igrama njemačke momčadi su nastupale također s uspjehom: Istočna Njemačka je osvojila 4 olimpijske medalje (zlato, srebro i dvije bronce), dok je Zapadna Njemačka osvojila jednu broncu. Njemački nogometni savez – DFB kontrolira cjelokupni nogomet u Njemačkoj, pa tako i ovu reprezentaciju.

Njemačka ima jednu od najuspješnijih nogometnih momčadi na svijetu. Osvojila je 3 Svjetska prvenstva, što znači da je ispred njih samo reprezentacija Brazila, koja je osvojila 5 SP-a. Isto tako, Nijemci su gubili 4 puta u finalima. Nisu nastupili samo na dva SP, ono početno u Urugvaju, te ono u Brazilu 1950. godine. Također su osvojili 3 Europska prvenstva u nogometu. Nisu se plasirali na samo jedno EP, ono 1968. godine...




Mjesec 8

Oliver Kahn (Karlsruhe, Njemačka, 15. lipnja 1969.), njemački nogometaš i jedan od najboljih vratara svijeta.

Igra za Njemačku reprezentaciju (od 1995. godine) i za FC Bayern München (od 1994. godine). Neki od njegovih nadimaka su King Kahn ili Kahn, Titan.

Kahn je počeo svoju karijeru u ekipi Karlsruher SC, da bi 1994. godine došao u Bayern München, za sumu od 4,8 milijuna DM, (današnjih 2,5 milijuna eura), koja u ta vremena nije bila mala. Iako je zadobio povredu ligamenta već u sljedećoj sezoni, razvio se u jednog od najboljih vratara na svijetu.

2002. godine, osvojio je Adidasovu Zlatnu loptu za najboljeg igrača i Nagradu Yashin za najboljeg golmana Svjetskog prvnenstva 2002. godine...




Mjesec 9

Associazione Calcio Milan, talijanski je nogometni klub iz Milana, Lombardija. Nadimak kluba, po njegovim tradicionalnim crno-crvenim dresovima je Rossoneri, tj. crveno-crni.

AC Milan jedan je od najpoznatijih klubova na svijetu. Postizali su dosad vrlo zapažene rezultate i jedan su od najomiljenijih klubova svijeta. Ligu prvaka osvojili su 6 puta, više od njih naslova prvaka Europe ima samo Real Madrid. Prvaci Italije postali su 17 puta, gdje zaostaju samo za Juventusom. Uz te naslove broje 5 talijanskih kupova, 3 Interkontinentalna kupa, 5 talijanskih i 4 europska Superkupa, te 2 Kupa pobjednika kupova.

AC Milan je osnovan 16. prosinca 1899. kao Milan Cricket and Football Club. Osnovao ga je englez Alfred Edwards. U njegovu je čast klub nazvan prema engleskoj inačici imena grada, dakle Milan, a ne Milano...




Mjesec 10

Svjetsko prvenstvo u nogometu – SAD 1994. bilo je ukupno 15. Svjetsko prvenstvo u nogometu, a održavalo se od 17. lipnja do 17. srpnja u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetski prvak je te godine po četvrti put u povijesti postala reprezentacija Brazila, koja je u finalu pobijedila Italiju boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Sjedinjene Države su domaćinstvo prvenstva dobile 1988. godine, a odluka FIFA-e da izabere tu prilično nenogometnu zemlju za domaćina najveće svjetske nogometne smotre u konkurenciji Maroka i Brazila bila je pomalo iznenađujuća. No unatoč sumnjama u zainteresiranost američkih navijača za nogomet, ovo prvenstvo se pokazalo punim pogotkom što se tiče broja prisutnih gledatelja na stadionima te je do danas ostalo najposjećenije u povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava s više od 3.5 milijuna prodanih karata. Velikom broju gledatelja pridonijeli su i visoki kapaciteti američkih stadiona od kojih ni jedan nije imao manje od 57.000 mjesta...




Mjesec 11

U nogometu, svaka momčad ima isključivo jednog vratara, čija je glavna uloga čuvanje gola. Jedini je igrač kojemu je dozvoljeno igrati rukom ili dlanom, no za to predviđenom prostoru, šesnaestercu. Tijekom utakmice svaka momčad mora imati vratara na golu, bez obzira na stanje na terenu. Uzroci gubitka vratara mogu biti:
isključenje vratara: tada će vratar s klupe zamijeniti nekog igrača, te potom stati na gol. Ako su sve zamjene izvršene, jedan od igrača će stati na gol.
ozljeda vratara: zamijenit će se ozlijeđeni vratar sa zdravim vratarom ako nisu sve zamjene potrošene. Ako su, pak, zamjene potrošene, jedan od igrača s terena će stati na gol.

Za razliku od ostalih igrača na terenu, vratari smiju dirati loptu bilo kojim dijelom tijela, uključujući ruke i dlanove....




Mjesec 12

Termin futsal je skraćenica portugalskih futebol de salao, odnosno španjolskih riječi futbol de sala koje znače dvoranski nogomet.

Futsal je umanjena verzija velikog nogometa. Igraju ga dvije momčadi od kojih svaki broji po pet igrača, uključujući i vratara. Tu se i nalazi najveća razlika između futsala i tzv. malog nogometa koji se u Hrvatskoj uglavnom igra po sistemu 5+1, dakle pet igrača i vratar. No, tu ne prestaju razlike.

Pravila su pojednostavljena,znači ne postoji zaleđe,lopta je tvrđa, manja i slabije odskače od površine (mada se u Hrvatskoj uglavnom zbog neznanja koristi lopta za "veliki nogomet". Čak i vratari imaju posebne rukavice "bez prstiju" da bi imali više osjećaja pri bacanju brze lopte prilikom kontranapada...