Portal:Povijest/Izabrana biografija/37, 2007.

Izvor: Wikipedija

Gamal Abdel Naser (arapski جمال عبد الناصر , Jamāl ‘Abd an-Nāṣir, masri جمال عبد الناصر, Gamāl ‘Abd el-Nāṣir, često trensliterirano kao i Jamal Abd al-Naser, Jamal Abd an-Nasser; Aleksandrija, 15. siječnja 1918. - Kairo, 28. rujna 1970.), egipatski vojnik i predsjednik države od 14. studenog 1954. do njegove smrti 28. rujna 1970.

Naser se danas smatra jednom od najvažnijih osoba novije bliskoistočne povijesti.

Naser je jako poznat po svojoj arapsko-nacionalističkoj i antikolonijalističkoj vanjskoj politici. Panarapska ideologija nazvana po njemu, naserizam, dobila je puno sljedbenika u Arapskome svijetu tijekom 1950-ih i 1960-ih. Naser je i dalje u Arapskom svijetu gledan kao simbol arapske slobode i digniteta.

Gamal Abdel Naser rođen je 15. siječnja 1918. u egipatskom gradu Aleksandriji kao sin poštara, sa Asyutskim korijenima. Za politiku se prvi put interesirao sa 11 godina kada je pohađao aleksandrijsku sekundarnu školu Ras el Tin. Na svoju prvu političku demontraciju išao je dok je još bio "školarac". Tijekom demontracije, Naser je "udaren policijskom palicom poslije lica". Nakon toga je uhićen i odveden u zatvor...

Više ... -- Arhiva -- Predloži i ti biografiju