Prijeđi na sadržaj

Portal:Widra

Izvor: Wikipedija


Dobrodošli na portal Widra
namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole!
Primjer članka: Dinosauri su bili prapovijesne životinje koje su se pojavile prije oko 230 milijuna, a izumrle prije oko 65 milijuna godina. Bili su najbrojnija životinjska vrsta u mezozoiku. Riječ dinosauria dolazi iz grčkog jezika a znači strašni gušter. Osim kopnenih, postojali su i morski i leteći dinosauri, što podržava teoriju o spoju dinosaura i ptica. Dinosauri su živjeli pretežno u prostranim plodnim ravnicama kroz koje su tekle velike spore rijeke. U njihovo vrijeme klima je bila topla i blaga i bilo je manje visokih planina nego danas.
uredi    

Paragvaj je država na prijelazu južnog u središnji dio Južne Amerike, bez izlaza na more. Na sjeverozapadu graniči s Bolivijom, na sjeveroistoku s Brazilom te na jugozapadu s Argentinom. Uz Boliviju je jedina država na kontinentu bez izlaza na more ili ocean.

Rijeka Paragvaj dijeli zemlju na dva dijela: na sjeverozapadu je ravni i rijetko naseljeni Gran Chaco, dok je istok reljefno raznolikiji (na jugoistoku se nalazi najviši vrh, Cerro Pero, visok 842 m) i naseljeniji (u njemu živi 95% paragvajskog stanovništva).

uredi    
Puh Spiš-Miš i Klobučar, iz knjige Alica u zemlji čudesa, nacrtao John Tenniel
Ostale teme
uredi    

Izdvojeni su neki članci iz kojih možeš saznati više. Ako želiš, možeš dodati nekoliko dobrih članaka vezanih uz temu.

Općenito: ŽivotinjeZoologija

Neke životinje: KralježnjaciBeskralježnjaciMačkeGmazoviPticaPsiSisavciKolutićavciRibeVodozemci

Kategorije: Saznaj nešto o životinjama pretražujući članke u kategoriji i podkategorijama u kategoriji Životinje

Projekti
uredi    
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Dinosauri
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Fosili
Zanimljivosti
uredi    
Deinonychus, žestok lovac
Deinonychus, žestok lovac

Znaš li:

  • Smatra se da ptice vuku podrijetlo od malih dinosaura mesojeda. Između njih zapravo postoji nekoliko sličnosti; primjerice dinosauri su nesli jaja koja su imala čvrstu ljusku, a neki su i gradili gnijezda i brinuli se za mladunce, baš poput ptica. Neki znanstvenici smatraju da je let kod ptica evoluirao više puta prije nego što je postao njihova prepoznatljiva osobina.
  • Sisavci, koji su se pojavili prije približno 200 milijuna godina, su se hranili kukcima i bili su poprilično sitni sve dok nisu izumrli dinosauri.
  • Deinonychus (na slici) je bio dug samo oko 2 metra ali je bio izvrstan lovac s veoma velikim i oštrim pandžama.
  • Neki dinosauri su imali paperje (Sinosauropteryx, čiji je fosil otkriven 1996.) a neki i perje. Njima se ono vjerojatno razvilo zbog veće tjelesne topline ili kako bi privukli partnera odnosno partnericu.
  • Prije 80 milijuna godina na Zemlji su od biljojeda pretežno živjeli hadrosauri koji su imali patkoliki kljun. Osim neobičnim kljunom odlikovali su se i neobičnim krijestama ili bodljama na glavi.
Mali rječnik
uredi    

U ovom malom rječniku pronaći ćeš kratke definicije i natuknice za neke pojmove (vezanih za temu):

Aktivnosti
uredi    

Možeš pomoći Wikipediji dopunjavanjem i/ili sređivanjem članaka. Također, možeš pronaći materijala za sljedeće teme te ispravljati netočne podatke u člancima. Slijedi popis nekih aktivnosti:

Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis