Portal:Zrakoplovstvo/Izdvojeni članak/04. 2013.

Izvor: Wikipedija

Saab 340 AEW&C je švedski vojni zrakoplov namijenjen kontroli zračnog prostora i ranom upozoravanju (AEW&C). Temelji se na platformi putničkog zrakoplova Saab 340 te u švedskom ratnom zrakoplovstvu nosi oznaku S 100B Argus. Ime je dobio po divu Argusu iz grčke mitologije koji je imao tisuću očiju te je mogao vidjeti sve.

Avion na krovu ima postavljenu radarsku antenu težine 900 kg i dužine 9 metara. Riječ je o Erieye radaru kojeg proizvodi Ericsson. Od klasičnih radarskih antena se razlikuje po tome što je fiksna te se nemože rotirati (u odnosu na radare okruglog oblika). Njegova radarska frekvencija iznosi od dva do četiri GHz. Radar u misiji protiv borbenog aviona može pokriti područje od 250 km a u neborbenim misijama do 450 km. Osim na krov aviona, Erieye se može postaviti i na vojne brodove.

Napajanje tako napredne elektroničke opreme se vrši preko plinske turbine snage 60 kW dok se velika temperatura koju stvaraju računalni sustavi "prikriva" kroz izmjenjivač topline koji je smješten u prtljažnom prostoru aviona.

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci