Razgovor sa suradnikom:Kubura: razlika između inačica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
→‎O »Wp:Si«: novi odlomak
Redak 210: Redak 210:


Aha, misliš na [https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Gospodar_oluje_-_Pred_dverima_utopije_2001.jpg ovo]? Izvorno mišljah napisati "vratima", ali mi se nekako u zadnji čas upalila lampica pa napisah "dverima" [[Datoteka:Face-grin.svg|20px]] --[[Suradnik:PajoPajimir|<span style="font-family:'Old English Text MT','Old English Text Std','RM Albion','Blackwood Castle','Old English Five';font-size:12pt;color:Red;">'''Pajo'''</span>]] [[Razgovor sa suradnikom:PajoPajimir|<span style="font-family:'Old English Text MT','Old English Text Std','RM Albion','Blackwood Castle','Old English Five';font-size:12pt;color:Green;">'''Pajimir'''</span>]] 20:13, 29. rujna 2017. (CEST)
Aha, misliš na [https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Gospodar_oluje_-_Pred_dverima_utopije_2001.jpg ovo]? Izvorno mišljah napisati "vratima", ali mi se nekako u zadnji čas upalila lampica pa napisah "dverima" [[Datoteka:Face-grin.svg|20px]] --[[Suradnik:PajoPajimir|<span style="font-family:'Old English Text MT','Old English Text Std','RM Albion','Blackwood Castle','Old English Five';font-size:12pt;color:Red;">'''Pajo'''</span>]] [[Razgovor sa suradnikom:PajoPajimir|<span style="font-family:'Old English Text MT','Old English Text Std','RM Albion','Blackwood Castle','Old English Five';font-size:12pt;color:Green;">'''Pajimir'''</span>]] 20:13, 29. rujna 2017. (CEST)

== O »[[WP:SI|Wp:Si]]« ==

Dragi moj Kuburo,

definicija <span class="plainlinks">[http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=e1hjWhM%3D&keyword=mrcina iz »HJP«]</span> (od mrtac, mrtca), nije izgleda »<span class="plainlinks">[http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=fV9gXBU%3D&keyword=gromada gromada]</span>«, »<span class="plainlinks">[http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=e11lXxM%3D&keyword=ljudina ljudina]</span>«. Pogledati i rad stručnjakinje pod naslovom »<span class="plainlinks">[http://www.matica.hr/vijenac/572/crkotine-i-ine-krepaline-25333/ ''Crkotine i ine krepaline'']</span>«. I na books.google.hr kad se upiše u navodnicima "mrcina od".

Uglavnom, izraz nije baš pogodan u većini značenja, te u temeljnim značenjima. Reklo bi se, ima ''zauzeto značenje'' (iako, tu zapravo nije riječ o tom pojmu).

Usput, [[predložak: nS-suradničko ime #Važno!]] navodi način upotrebe tog predloška u slučaju uklanjanja kategorije o nesređenom sadržaju. Isto je moguće načiniti dodavanjem parametra <b><code>|kat=</code></b> bez upisane vrijednosti (primjerice, ovako: [[posebno:diff/4961062/4961105]]).

Predložak sada radi posve ispravno, a može se izbjeći prikazivanje ''sirova'' (engl. ''raw'') kôda uz <b><code>safesubst:</code></b> na odgovarajućem mjestu. Hvala na razumijevanju i na trudu koji ulažeš u [[WP:O|održavanje]] wikipedije na hrvatskome jeziku. Lijepi pozdrav, -- [[suradnik: Nesmir Kudilovic|Nesmir Kudilovič]] <small>([[razgovor sa suradnikom: Nesmir Kudilovic|razgovor]])</small> 0,13; 1. listopada 2017. (SEV)

Inačica od 30. rujna 2017. u 23:13

Pismohrana

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12


13 14 15 16 17 18 19 20

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Mediawiki, JSON

To je nova funkcionalnost potrebna za uporabu predložaka u vizualnom uređivaču. Bez toga predloške se može rabiti samo u klasičnom uređivaču.

Čini mi se da je pametnije da toga nema, jer time samo potičemo neznanje suradnika o tome kako funkcioniraju predlošci. Naravno, nema smisla ne omogućiti to u nijednom predlošku, ali nisam siguran u kojoj mjeri to omogućavati da ne postignemo neželjeni učinak. SpeedyGonsales 14:59, 31. srpnja 2017. (CEST)[odgovori]

Ako se smijem ubaciti, vjerujem da je došlo do male zabune: TemplateData su podatci za predloške u VisualEditoru, koji VE-u govore od čega se neki predložak sastoji, koje parametre sadrži, i koje su prihvatljive vrijednosti određenog parametra (treba li on sadržavati broj, poveznicu na članak, sliku, ili štogod drugo). Više o tome može se saznati na mw:VisualEditor/Portal/TemplateData. TemplateData podatke može pregledati, dodati ili urediti svaki suradnik (ukoliko predložak nije zaključan), klikom na "Upravljaj dokumentacijom predloška" pri uređivanju istog. Njihovo pisanje i uporaba se potiču sve većom prihvačenošću VisualEditora.
MediaWiki:Visualeditor-cite-tool-definition.json ne služi za definiranje predložaka u VisualEditoru, već proširuje mogućnosti citiranja izvora već postojećim predlošcima. Kad se završi prvi korak (popunjavanje MediaWiki:Visualeditor-cite-tool-definition.json), pritiskom na gumb Citiraj u VE-u, prikazat će se odabir četiri osnovna predloška za citiranje (web, knjiga, novine i časopis), te će se odgovarajući predložak moći popuniti (za to sam još prije pisao TemplateData - izmjene 4832619, 4918182, 4918253 i 4923544, ali to ovdje nije važno). Ova poruka definira samo koji se predlošci koriste, njihova imena i ikone. Više o tome možete pročitati na mw:Citoid/Enabling Citoid on your wiki - trenutno smo na prvom koraku. Daljnja implementacija omogućit će automatsko stvaranje izvora (automatsko popunjavanje odgovarajučeg predloška) unosom URL-a, ISBN-a, DOI-a ili drugih jedinstvenih identifikatora izvora. Nadam se da je sad bar malo jasnije. @@SpeedyGonsales, ovo je samo tehnička implementacija dodatnog alata, za kojeg iskreno vjerujem da će olakšati rad na wiki, i uvelike pojednostaviti citiranje izvora. Navedene izmjene uvele su engleska, bosanska i brojne druge wikipedije, na kojima se (uz klasično citiranje, kao i dosad), izvori od tada mogu citrati i automatski. U vezi TemplateDate (što nema direktnu vezu s ovime), svi se predlošci mogu koristiti kao i dosad, samo smo im uporabljivost proširili i na VE - za suradnike koji ga odlučuju koristiti. Srdačan pozdrav!--Ivi104 (razgovor) 18:05, 31. srpnja 2017. (CEST)[odgovori]
Ajmo ovo na tehnička pitanja stavit. Kubura (razgovor) 23:15, 31. srpnja 2017. (CEST)[odgovori]

Ej

jesi tu --Zeljko (razgovor) 01:18, 1. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

Osobna pitanja može se postavljati na odgovarajućem mjestu

Bok Kuburo,

glede ovoga Osobna pitanja mogu se postavljati na odgovarajućem mjestu, ili bolje rečeno na više odgovarajućem mjestu (mjestima). Suradnici koji su došli na wikipediju, mogli su doći i zato da bi popravili ono što vide da je pogrješno. Nema bezgrješnih, a povjesnici će ocjenjivati, procjenjivati, vrednovati i donositi zaključke o svakom vremenu i razdoblju. Tim bolje za njih, da vide o čemu je riječ bila na wikipediji u nekom vremenu i razdoblju. Mene je za razliku od nekih itekako strah njihova suda. Vjeruj mi na riječ da ih ne će zanimati statistike započetih članaka, a pojedini wikiprojekti postaju toliko glomazni da ih je nemoguće održavati. Svašta se unosi primjerice na en.wiki, gdje je nadgled toliko popustio da propuštaju u svoje sadržaje nevjerojatni broj čudnovatih uređivanja − pače vandalizama. Nisu svi na wikipediji da bi započinjali članke suprotno od zadatosti projekta, tj. da bi započinjali mrve bez enciklopedijske vrijednosti koje nitko nikad neće ni čitati niti dopunjavati. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 3,25; 1. kolovoza 2017. (SEV)

Bok, Kuburo,

glede ovoga tvoga prijedloga:

molio bih te da ukoliko imaš vremena i volje razmisliš o postavljenom prijedlogu za 33. tjedan – ponavljanje glasovanja, s obzirom na to da Pravila izbora Izabranih članaka određuju u točki 5. (točka 5. dio je 1. odlomka Procedura; vidi: Procedura) da nema postavljanja novih prijedloga dok se ne odluči o prvopostavljenom prijedlogu, koji je postavljen u stranicu za predlaganje za 36. tjedan. Najjednostavnije bi bilo ukloniti prijedlog, no za takvu radnju ovlašten je samo jedan suradnik. Ovo ti pišem samo kao obavijest i kao mogućnost iznalaženja rješenja, a i da se olakša ostalima koji sudjeluju u projektu Izabranih članaka. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,51; 6. kolovoza 2017. (SEV)

Bok! Ažurirao sam članak, ali je jedna grješka, koje ne mogu ispraviti. Zastava bila je usvojena 1. travnja 1959, a nakon oslobođenja nije bila izmjenjena ([1])? Mogli bi ste ispraviti? Pozdrav, Żyrafał (razgovor) 23:37, 7. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

I uzgred, provjerite, molim, moj novi članak Andrija Pavlović :) Żyrafał (razgovor) 15:48, 8. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]


Bok! Da li možete pregledati dorađeni dio ovog članka Edvin Kanka Ćudić, jer je rok za razgovor već istekao. Hvala Vam. :)) Franjo123 (razgovor) 00:50, 13. kolovoza 2017.

Savjet

Kad ubacujete rečenicu ispred neke referencije, pazite na to da sadržaj referencije kazuje to što je u toj rečenici. Inače će izgledati da se pozivate na referenciju u kojoj uopće ne piše to što ste naveli. Kubura (razgovor) 09:04, 24. srpnja 2017. (CEST)
Hvala na upozorenju, pažljivo pregledao tekst, ali izgleda nešto mi promiče što ne mogu uhvatiti. Sugestija? Domobranjambrek (razgovor) 03:56, 17. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

RE: Ako kolega dobro radi, samo mi reci

Ma OK radi, ali je jednostavno copy-pasta prethodnu sezonu i nije još ispravio sve, a da se odnosi na novu sezonu.... malo ću pustiti ako u ovaj dan-dva ispravi (posebno uvod i poveznice i izvore), ako ne, ja ću ispraviti, pa po iskustvu od prošle sszone, on je dodavao rezultate i updejta tablicu
Pozdrav, Cybermb (razgovor) 19:23, 23. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

on je to sve pisao na stranici 3. HNL - Jug, ja sam to izdvojio i prebacio u članak Dodatak:3. HNL - Jug 2016./17.. Doslovno sve tablice su bile ono jedno polje - jedan red, pa sam to sređiva i još ponešto.... vjerojtno je radio odma u VisualEditoru
moj razgovor s korisnikom, što sam mu napomenuo, on je tu dalje nastavio uređivati...
pozdrav, Cybermb (razgovor) 19:38, 23. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

Lijepo

možda još šta nađemo o njemu --Zeljko (razgovor) 22:05, 23. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

Odgovor: Pozdrav

Ma pratim ja sve. Tu sam, samo malo rijeđe. Pluki (razgovor) 11:40, 26. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

Glasovanja

Bok, Kuburo,

glasovanja traju 7 dana i to ne "u pravilu 7 dana", dakle, ne može se zaključiti glasovanje prije isteka tog roka.

Nije li svačiji glas jednako vrijedan? Kako onaj koji stigne i pred kraj roka? Rok u kom suradnici mogu dati glas za Fraxinusa je danas, 26. kolovoza 2017. do 21:55:31‎ (SEV), a rok u kom suradnici mogu dati glas za Kuburu je do 26. kolovoza 2017. u 22:24:32 (SEV). To što netko drugi nije točno računao, nije problem osobe koja je krivo izračunala, nego je problem one osobe koja ne provjeri računicu. Molim da ukloniš izmjene i javit ću se s točnim podatkom koliko treba produljiti glasovanje s obzirom na zaključavanje stranica prije isteka roka (nakon što ih otključaš). Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,13; 26. kolovoza 2017. (SEV)

Par stvari

1. Imena. Načelno se držim pravila da se imena vladara i njihove obitelji prevode na hrvatski. Kad je niže plemstvo u pitanju, mislim da ne bi trebalo; barem nisam sretao u literaturi takvu praksu. (S druge strane, već godinama stoji npr. ovakav nepreveden naslov.)
2. Katolički kalendar. Postoji samo jedan službeni, a to je Opći rimski kalendar, kojega je prevelo mjerodavno tijelo Biskupske konferencije, i prijevod odobrila Sveta Stolica. U njemu, međutim, nema nijednoga Eduarda. Ostali kalendari, koje izdaju pojedini župnici ili drugi izdavači, po svojim idejama, nisu službeni katolički kalendari, nego djelo onoga tko ih izdaje i u njih ugrađuje vlastite liturgijske, svetačke, pa i jezične preferencije, i tu treba biti oprezan ako ih se uzima kao referencu. Pisao sam Edvard, jer je takva praksa prevladavala na hr. Wikipediji (Edvard VIII., Edvard VII., ...).
3. Sir. Nažalost, ne pojavljuje se u BFM Pravopisu, ali mislim da se ponaša isto kao i "don", odnosno ne sklanja se po padežima.
Varro (razgovor) 23:17, 28. kolovoza 2017. (CEST)[odgovori]

"I nižem plemstvu prevodimo imena." - Nije problem da počnem tako pisati, ali bih prvo volio znati zašto? Ima li to u nekom hrvatskom pravopisu? Ima li to negdje u historiografskoj praksi? Ima li to u nekoj drugoj enciklopediji na hrvatskom jeziku? Ima li to negdje u smjernicama hrvatske Wikipedije? Argumentum ex auctoritate?
Varro (razgovor) 22:54, 2. rujna 2017. (CEST)[odgovori]
Ono što sam primijetio je sljedeće:
  • Hrvatska enciklopedija, (1941. i slj.), imena vladara prevodi, imena plemića ne prevodi. M. Ujević u predgovoru piše: "Strana smo imena uglavnom, izuzevši klasični svijet, pisali onako kako se piše u narodu, u kome su nastala (Pietro, Pierre, Peter), ali i tu ima izuzetaka, i to uglavnom kod vladara."
  • Opća enciklopedija JLZ imena vladara prevodi, imena plemića na prevodi. Treba li navoditi primjere?
  • Hrvatska enciklopedija LZMK imena vladara prevodi, imena plemića na prevodi. Ta se praksa uredno vidi u članku o Stuartima, gdje su vladari doneseni s hrvatskim imenima, a svi ostali u izvorniku, uključujući i djecu vladara (npr. Charles Edward i Henry Benedict, koje smo ovdje prevodili na hrvatski).
  • Pravopis Babić-Finka-Moguš ne donosi nikakve upute ili pravila o ovom pitanju. Lingvisti su se svojim radovima uglavnom usredotočili na pitanja transliteracije i transkripcije, dok se ovim nisu previše bavili, niti normirali.
Uglavnom, ne vidim razloga da se i ovdje ne držimo navedene ustaljene leksikografske prakse.
Varro (razgovor) 21:29, 4. rujna 2017. (CEST)[odgovori]
Vidite, s obzirom da ni treći put niste naveli doslovno nijedan argument u korist prevođenja imena nižega plemstva, ja ću članak vratiti na prvobitno ime. Ako i dalje smatrate da imena plemića koji nisu vladari treba prevoditi, predlažem WP:ZM, pa kakav god bude konsenzus, ja ću ga se, sine ira, pridržavati u budućim člancima.
Varro (razgovor) 22:00, 9. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

re: Hvala ti za usporedbu

Ja sam napisao kako mi je djelovalo. Nisam bio upućen u probleme s birokratama. Ja jesam dugo na wiki, ali imam status početnika (ne bunim se, niti tražim neka veća prava, samo isti tretman kao i drugi). Svoj rad se trudim raditi savjesno i poštivati pravila (priznajem, omakne mi se ponekad da previdim neke stvari). Jednostavno sam u ovom slučaju iznio svoje mišljenje u nadi da će to potaknuti konstruktivnu raspravu, ali kad sam vidio da će mi uslijediti blok, povukao sam se. Nemam ništa protiv toga da vas dvojica budete birokrate, iako po nekim pitanjima imamo različite stavove. Čestitam ti na unapređenju i nadam se da ćeš nastaviti savjesno obavljati i ovaj posao. --Pera detlic (razgovor) 20:33, 3. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Spam filter za youtube riješen

Hvala ti! Riješio sam problem s youtube. Smetala ga je ona adresa koju dobiješ na youtube klikom na share, u formatu https youtu(točka)be i trebalo mu je staviti klasičnu www.youtube.com sa vremenskom oznakom. Sad je ok. Evo čak i tu kod tebe kad sam pokušao napisati normalno adresu https(kose crte)youtu(točka)be spriječio me filter spama. Piše da reagira na tekst youtu(točka)be.--Zekoslavac (razgovor) 00:46, 4. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Re: Pozdrav

A, evo me. :D Hvala na prijedlogu za prava, cijenim to. BrunoHP (razgovor) 12:36, 4. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Sakrivanje izmjene

Pozdrav! Molim sakrivanje izmjene 4581606 jer sadrži osobne podatke. Srdačan pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 05:10, 10. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Kriteriji i političari

Glede ovoga:

Bok, Kuburo!

Slažem se, treba temeljem neispunjavanja uvjeta iz kriterija brisati:

Da kojim slučajem Željko Kerum nije predsjednikom političke stranke koja je imala jednoga zastupnika i jednu zastupnicu u Saboru, članak o njemu bio bi kandidatom za brisanje. Naravno, kad bi se članak proširio u smislu prethodne djelovnosti u gospodarskoj djelatnosti, broj zaposlenih i sl., mogao bi opstati čak i u slučaju trenutačne(?) smanjene djelovnosti.

Osijek: Gordan Matković, Krešimir Bubalo (ako za županovanja nije bilo značajnih osnivanja).

Pula: Valter Drandić.

I bez tih par političara, Splitu ne manjka poznatih i enciklopedijski vrijednih osoba. Hvala na trudu koji ulažeš u održavanje wikipedije na hrvatskome jeziku. Lijepo te pozdravljam, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 8,23; 10. rujna 2017. (SEV)

(bez naslova)

Šta sa ovo što si mi stavio na szr--MilanKovacevic (razgovor) 21:14, 19. rujna 2017. (CEST)?[odgovori]

Pa?--MilanKovacevic (razgovor) 21:24, 19. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Jel to zabranjeno, šta? --MilanKovacevic (razgovor) 21:33, 19. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Izvini, ovo zadnje što si napisao nisam baš nešto dobro razumeo, inače to nisam ja --MilanKovacevic (razgovor) 21:47, 19. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Poliklinika Milojević

Poštovani,

vidim da ste izbrisali stranicu Poliklinika Milojević. Povodom 50. godina postojanja Poliklinike planiramo postaviti stranicu na Wikipediji o Poliklinici, doktoru Bošku Milojeviću (uskoro 25 godina smrti) pionira estetske medicine te njegovu sinu dr. Nikoli Milojeviću. Obzirom da nemamo iskustva možete li nam pomoći i objasniti kako iste možemo postaviti. Isprike ako smo povrijedili pravila Wikipedije. Lijep pozdrav PoliMilo (razgovor) 09:29, 21. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Re:Ovo nije vandalizam!

Ispričavam se zbog mojeg uklanjanja izvora iz članka Bogoslav Šulek. Izvore sam izbacio jer su bili loše uklopljeni u članak i smatrao sam ih nevažnima. Sve promjene u članku bile su u cilju njegova poboljšanja. Još jednom se iskreno ispričavam na vandalizmu. Hvala. --Sheldonium (razgovor) 16:35, 24. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Re:Pohvala

Hvala puno, ali nisam siguran znam li na što točno ciljaš --Pajo Pajimir 20:08, 29. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

Aha, misliš na ovo? Izvorno mišljah napisati "vratima", ali mi se nekako u zadnji čas upalila lampica pa napisah "dverima" --Pajo Pajimir 20:13, 29. rujna 2017. (CEST)[odgovori]

O »Wp:Si«

Dragi moj Kuburo,

definicija iz »HJP« (od mrtac, mrtca), nije izgleda »gromada«, »ljudina«. Pogledati i rad stručnjakinje pod naslovom »Crkotine i ine krepaline«. I na books.google.hr kad se upiše u navodnicima "mrcina od".

Uglavnom, izraz nije baš pogodan u većini značenja, te u temeljnim značenjima. Reklo bi se, ima zauzeto značenje (iako, tu zapravo nije riječ o tom pojmu).

Usput, predložak: nS-suradničko ime #Važno! navodi način upotrebe tog predloška u slučaju uklanjanja kategorije o nesređenom sadržaju. Isto je moguće načiniti dodavanjem parametra |kat= bez upisane vrijednosti (primjerice, ovako: posebno:diff/4961062/4961105).

Predložak sada radi posve ispravno, a može se izbjeći prikazivanje sirova (engl. raw) kôda uz safesubst: na odgovarajućem mjestu. Hvala na razumijevanju i na trudu koji ulažeš u održavanje wikipedije na hrvatskome jeziku. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,13; 1. listopada 2017. (SEV)