Razlika između inačica stranice »Kobasica«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 2 bajta ,  prije 13 godina
malo sredio već čuvenu stranicu
m (Uklanjanje izmjene 1001480 što ju je unio/unijela 78.1.123.74 (Razgovor sa suradnikom:78.1.123.74) // xD)
(malo sredio već čuvenu stranicu)
{{pravopis}}
[[Slika:Knacker vorm raeuchern.jpg|thumb|Dimljene kobasice]]
'''Kobasica''' je tradicionalni naziv za prerađevinu [[mljeveno meso|mljevenog mesa]] s dodatkom [[začin|začina]] koje se stavlja u tanko prirodno [[životinjsko crijevo]] ili sintetičko crijevo. Kobasice se razlikuju prema geografskom položaju podrijekla ukusa lokalnog stanovništva koja je poprimila tradiciju naziva. Primjer su: Slavonska, Sremska, Istarska, Kranjska, Debrecinska. Postoje i razne druge kobasice, npr. čajna kobasica.
 
Primjer je i čajna kobasica. Nju proizvodi firma, a ove druge se radiju doma. U Hrvatskoj se radetakođer izrađuju [[krvavice]], i one su tamno-crvene boje, a Nijemci su poznati po [[bijele kobasice|bijelim kobasicama.]].
 
== Kobasica s Hrvatskih područja ==
 
== Kobasica u svijetu ==
 
Industriska proizvodnja kobasica je približila kobasicu na [[trpeza| trpezu]] kao svakodnevnu hranu . Iseljenici su širili svoj način ishrane i doprinjeli da se razne vrste kobasica nalaze u prodaji raznih dijelova svijeta. Zemlje ili regije su tradicionalno poznate kao ljubitelji kobasica. [[NjemciNijemci]] su poznati kao veliki ljubitelji kobasica i u to ime su otvorili muzej kobasica u [[Holzhausen]]u, blizu Erfurta, regionalnog glavnog grada [[Thueringen]]a. Stari službeni dokument o "[[Bratwurst]]u" iz Thueringena pronađen [[2000]]. potaknuo je ideju o muzeju. Radi se o računu iz [[1404]]. kojeg je Thomas Mauer pronašao u Arnstadtu, gradu nedaleko Holzhausena. [[Francuzi]], [[Talijani]], [[Mađari]], [[Hrvati]], [[Srbi]], [[Poljaci]] ili pojedine regije dotičnih zemalja se tradicionalno povezuju sa dugogodišnjom tradicijom i poznavanjem umijeća kobasičarstva. Danas je kobasica nezaobilazni obrok svakog kutka svijeta. Pogotovo u zapadnom svijetu ponuda i varijacije su velike na temu kobasica.
===Skandinavske zemlje===
Hrenovke, švetski korv, prodaje se na ulici u malim kioscima ili kamp prikolicama. To je bila jedina brza hrana do [[1990]]-ih godina švetskih ulica.Večinom su to hrenovke brzo kuhane ili pečene na [[roštilju]], prodaju se u kiflici sa [[senf]]om i [[kečap]]om ili kod [[Danci|Danaca]] poznata hrenovka u crvenom ovitku, danski polse. [[Šveđani]] imaju svoju tradicionalnu kobasicu [[Falukorv]], naziv je dobila prema mjestu proizvodnje [[Falun]]u koja industriskom proizvodnjom liči na parizer. [[Princkorv]] je mala hrenovka do 5 cm dužine koja se tradicionalno služi za Božičnih blagdana.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
== Izvori ==
http://www2.hgk.hr/znakovi/izvorno/baranjski_kulen.asp
[[Kategorija:Hrana]]
[[Kategorija:Valpovački leksikon]]

Navigacijski izbornik