Razlika između inačica stranice »Kobasica«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 1.402 bajta ,  prije 13 godina
prvo sredio što sam zatekao....
(prvo sredio što sam zatekao....)
{{pravopis}}
[[Slika:Knacker vorm raeuchern.jpg|thumb|Dimljene kobasice]]
'''Kobasica''' je tradicionalni naziv za prerađevinu mljevenog [[mljeveno meso|mljevenog mesa]] s dodatkom [[začin|začina]]a koje se stavlja u tanko prirodno životinjsko [[životinjsko crijevo]] ili sintetičko crijevo. Kobasice se razlikuju prema geografskom položaju podrijekla ukusa lokalnog stanovništva koja je poprimila tradiciju naziva. Primjer su: Slavonska, Sremska, Istarska, Kranjska, Debrecinska. Postoje i razne druge kobasice, npr. čajna kobasica.
 
== Podjela ==
U Hrvatskoj se također izrađuju [[krvavice]], tamno-crvene boje, a Nijemci su poznati po [[bijele kobasice|bijelim kobasicama]].
 
Kobasice se prema trajnosti mogu podijeliti na:
== Kobasica s Hrvatskih područja ==
 
*dugotrajni proizvodidugotrajne - kobasice su sušenosušene i dimnjenedimljene, rok trajanja 120 dana
*polutrajni proizvodipolutrajne su- kobasice raznih naziva (tirolska, Tirolskaparizer, Parizeršunkarica), Šunkarica.. koje imaju rok trajanja i do 45 dana
* hrenovke, kratkog trajanja
 
== U Hrvatskoj ==
 
Tradicionalno [[Slavonci]] i [[Baranjci]] su poznati kao veliki ljubitelji i poznavaoci kobasica. Osnovni sastojci kobasice su većinom svinjsko meso, začini [[sol]], [[češnjak]] i [[papar]] koji daju okus i sprječavaju razvoj mikroorganizama. Dodaje se odabrana mljevena slatka ili ljuta [[paprika ]] ili oba začina. Razlike postoje u ukusu i dodatku omjera začina i dodavanju više začina i vrsta mesa.
===Specijaliteti===
====Kulen====
Kulen je sušeni dugotrajni proizvod iz porodice kobasica. Slijepo crijevo svinje, takozvana [[kulenica]] ili [[želudac]], nadijeva se odabranim najboljim dijelovima [[meso|mesa]] svinje. Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa, zatim[[ but]], [[plećka]] ili vrat. Mesu se dodaje i malo [[slanina|slanine]]. Meso i slanina se krupno melju ili sitno nasjeckaju nožem i dodaju začini. Kulen se suši dulje zbog svoje debljine i kvaliteta zavisi u umijeću sušenja i dozdrijevanju mesa.
[[Baranjski kulen]] i [[Gavrilovićev kulen]] su izvorni hrvatski proizvodi koji se već desetljećima proizvode i cijenjeni je proizvod kod nas i u svijetu.
====Sušena kobasica ====
Dugotrajni proizvod koji ima osnovne sastojke mljeveno meso kao glavni sastojak i začini . Kobasica se suši na dimu i zraku što joj i daje karekteristićan okus i svojstvo dugotrajnog proizvoda.
*'''Tradicija'''
Poznato je da stanovnici panonske nizije imaju sušenu kobasicu na svom jelovniku za svečanosti Božića, Uskrsa i drugih porodičnih slavlja. Kobasica se služi i kao znak gostoprimstva.[[Slika:Chorizo cortado.jpg|thumb|159px|Španjolska kobasica]]
 
====Kulen====
== Porodica kobasica ==
 
Kulen je sušeni dugotrajni proizvod iz porodice kobasica. Slijepo crijevo svinje, takozvana [[kulenica]] ili [[želudac]], nadijeva se odabranim najboljim dijelovima [[meso|mesa]] svinje. Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa, zatim [[ but]], [[plećka]] ili vrat. Mesu se dodaje i malo [[slanina|slanine]]. Meso i slanina se krupno melju ili sitno nasjeckaju nožem i dodaju začini. Kulen se suši dulje zbog svoje debljine i; kvaliteta zavisi u umijeću sušenja i dozdrijevanju mesa.
*dugotrajni proizvodi kobasice su sušeno dimnjene rok trajanja 120 dana
[[Baranjski kulen]] i [[Gavrilovićev kulen]] su izvorni hrvatski proizvodi koji se već desetljećima proizvode i cijenjeni jesu proizvod kod nas i u svijetu.
*polutrajni proizvodi su kobasice raznih naziva, Tirolska, Parizer, Šunkarica.. koje imaju rok trajanja i do 45 dana
*hrenovke
===Način pripreme===
*Dugotrajni proizvodi kao kulen i sušena kobasica su gurmanski specijaliteti tanko narezani na listiće i jedu se sa uživanjem u malim količinama.
*Polutrajni proizvodi imaju široku primjenu većinom u sendvičima za doručak ili večeru. Kobasice kuhane, pečene ili na roštilju nezaobilazna su slika mnogih gradova svijeta kao brza hrana.
 
====Sušena kobasica ====
== Kobasica u svijetu ==
 
Sušena kobasica je trajni proizvod. Kobasica se suši na dimu i zraku što joj i daje karakterističan okus i svojstva.
Industriska proizvodnja kobasica je približila kobasicu na [[trpeza| trpezu]] kao svakodnevnu hranu . Iseljenici su širili svoj način ishrane i doprinjeli da se razne vrste kobasica nalaze u prodaji raznih dijelova svijeta. Zemlje ili regije su tradicionalno poznate kao ljubitelji kobasica. [[Nijemci]] su poznati kao veliki ljubitelji kobasica i u to ime su otvorili muzej kobasica u [[Holzhausen]]u, blizu Erfurta, regionalnog glavnog grada [[Thueringen]]a. Stari službeni dokument o "[[Bratwurst]]u" iz Thueringena pronađen [[2000]]. potaknuo je ideju o muzeju. Radi se o računu iz [[1404]]. kojeg je Thomas Mauer pronašao u Arnstadtu, gradu nedaleko Holzhausena. [[Francuzi]], [[Talijani]], [[Mađari]], [[Hrvati]], [[Srbi]], [[Poljaci]] ili pojedine regije dotičnih zemalja se tradicionalno povezuju sa dugogodišnjom tradicijom i poznavanjem umijeća kobasičarstva. Danas je kobasica nezaobilazni obrok svakog kutka svijeta. Pogotovo u zapadnom svijetu ponuda i varijacije su velike na temu kobasica.
 
===Skandinavske zemlje===
== Kobasica uU svijetu ==
Hrenovke, švetski korv, prodaje se na ulici u malim kioscima ili kamp prikolicama. To je bila jedina brza hrana do [[1990]]-ih godina švetskih ulica.Večinom su to hrenovke brzo kuhane ili pečene na [[roštilju]], prodaju se u kiflici sa [[senf]]om i [[kečap]]om ili kod [[Danci|Danaca]] poznata hrenovka u crvenom ovitku, danski pølse. [[Šveđani]] imaju svoju tradicionalnu kobasicu [[Falukorv]], naziv je dobila prema mjestu proizvodnje [[Falun]]u koja industriskom proizvodnjom liči na parizer. [[Prinskorv]] je mala hrenovka do 5 cm dužine koja se tradicionalno služi za Božičnih blagdana.
 
[[Nijemci]] su poznati kao veliki ljubitelji kobasica; otvoren je muzej kobasica u [[Holzhausen]]u, blizu [[Erfurt]]a, regionalnog glavnog grada [[Thüringen]]a. Stari službeni dokument o "[[Bratwurst]]u" iz Thüringena pronađen [[2000]]. potaknuo je ideju o muzeju. Radi se o računu iz [[1404.]] kojeg je Thomas Mauer pronašao u [[Arnstadt]]u, gradu nedaleko Holzhausena.
 
[[Slika:Chorizo cortado.jpg|thumb|Španjolska kobasica]]
[[Francuzi]], [[Talijani]], [[Mađari]], [[Hrvati]], [[Srbi]], [[Poljaci]] ili pojedine regije dotičnih zemalja se tradicionalno povezuju sa dugogodišnjom tradicijom i poznavanjem umijeća kobasičarstva.
 
Hrenovke, švetski[[švedski]] ''korv'', prodajeprodaju se na ulici u malim kioscima ili kamp -prikolicama. To je bila jedina brza hrana do [[1990]]-ih godina švetskihna ulicašvedskim ulicama.Večinom Većinom su to hrenovke brzo kuhane ili pečene na [[roštiljuroštilj]]u, prodaju se u kiflici sa [[senf]]om i [[kečap]]om ili kod [[Danci|Danaca]] poznata hrenovka u crvenom ovitku, danski pølse. [[Šveđani]] imaju i svoju tradicionalnu kobasicu [[Falukorv]],''falukorv''; naziv je dobila prema mjestu proizvodnje [[Falun]]u koja industriskomindustrijskom proizvodnjom liči na parizer. [[''Prinskorv]]'' je mala hrenovka, do 5 cm dužine, koja se tradicionalno služi za Božičnih[[božić]]nih blagdana.
 
Kod [[Danci|Danaca]] je poznata hrenovka u crvenom ovitku, [[danski]] ''pølse''.
== IzvoriDrugi projekti ==
{{WProjekti
http://www2.hgk.hr/znakovi/izvorno/baranjski_kulen.asp
|commonscat = Sausages
|commonscathr = kobasice
}}
 
== Vanjske poveznice ==
* http://www2.hgk.hr/znakovi/izvorno/baranjski_kulen.asp
[[Kategorija:Hrana]]
[[Kategorija:Valpovački leksikon]]
 
<!--- interwiki --->
 
[[cs:Párek]]
[[da:Pølse]]

Navigacijski izbornik