Plavi vlak: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 21: Redak 21:
[[Kategorija:Željeznička vozila]]
[[Kategorija:Željeznička vozila]]
[[Kategorija:Josip Broz Tito]]
[[Kategorija:Josip Broz Tito]]

[[sr:Плави воз]]

Inačica od 15. prosinca 2007. u 18:19

Plavi vlak je ime specijalnog vlaka korištenog za potrebe Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika Jugoslavije.

Opis

Plavi vlak posjeduje svečani salon sa trpezarijom, troje salonskih kola sa apartmanima, kuhinju, restoran i posebna zatvorena prtljažna kola za prijevoz automobila. Ukupno raspolaže sa 92 mjesta a pun kapacitet spavaćih kola je 90 ležajeva. Unutrašnjost vlaka je urađena uglavnom u drvetu. Korišteni su mahagoni, kruška i orah a saloni i hodnici su dekorirani intarzijama.

Povijest

Plavi vlak je do smrti Josipa Broza Tita, 4. svibnja 1980. godine, korišten isključivo za prijevoz predsjednika SFRJ, visokih državnih i političkih ličnosti i stranih državnika. Od prvog polaska plavog vlaka prosinca 1946. godine Tito je ovim vlakom prešao više od 600 000 kilometara. Odluka o gradnji sadašnjih vagona donesena je 1956. godine a vlak su gradili "GOŠA" iz Smederevske Palanke i fabrika vagona "Boris Kidrič" iz Maribora. Plavim vlakom je putovalo više od 60 svjetskih državnika a za putovanje britanske kraljice Elizabete II. po Jugoslaviji, listopada 1972. godine, voz je posebno preuređen.

Lokomotive

  • Parna lokomotiva serije JŽ 11 proizvedena 1947. godine u "MAVAG" - u u Budimpešti
  • Dizel lokomotiva serije JŽ 761 sa hidrauličnim prenosnikom snage proizvedena 1957. godine u Münchenu
  • Dizel - električna lokomotiva serije JŽ 666 proizvedena u "General Motors" - u (SAD) 1978. godine. Ova lokomotiva se još uvijek eksploatira na prugama u Srbiji.

Dizel-motorni vlak

U sastavu plavog vlaka nalaze se i samohodni motorni salon i prikolica salon apartmanskog tipa sa klimatizacijom, izgrađena u Njemačkoj 1961. godine, a dograđena 1962. godine u Mariboru. Kapacitet samohodnog salona je šest kabina (12 duplih ležajeva), salon posjeduje kuhinju, vlastiti izvor grijanja i mogućnost električnog grijanja iz dizel agregata. Vlak posjeduje dva dizel motora neovisna jedan od drugog i razvija brzinu od 120 km/h.